Prezidentas Guillermo Lasso paskelbė įsaką „sutelkti visus reikalingus žmogiškuosius ir ekonominius išteklius tvarkai atkurti“ Ekvadoro kalėjimuose.

G. Lasso teigė, kad kariuomenė bus atsakinga už kalėjimų perimetro ir įėjimo kontrolę, o policijos pareigūnai – už vidaus kontrolę.

Iki šiol už kalėjimo vidaus apsaugą buvo atsakingi apmokyti civiliai.

Kalėjimų pareigūnai anksčiau sustabdė bet kokią veiklą, „kuri galėtų kelti riziką įkalinimo įstaigų gyventojams ir administracijos darbuotojams“.

Tarp sužeistųjų per riaušes kalėjimuose pietvakariniame Gvajase ir centriniame Kotopachyje yra aštuoni policijos pareigūnai.

Anksčiau skelbta apie 21 auką.

Kotopachyje žuvo 14 kalinių, įskaitant vieną, kuris mirė ligoninėje. Buvo sužeisti penki policininkai, nurodė vyriausybės ministrė Alexandra Vela.

Gvajase žuvo aštuoni kaliniai ir buvo sužaloti trys policininkai.

Pasak A. Velos, kilus chaosui ir neramumams buvo išžagintas vienas policijos pareigūnas.

Šiuose kalėjimuose jau buvo įvykę žiaurių riaušių. Vasarį šiose ir keliose kitose įkalinimo įstaigose kilus susirėmimams tarp konkuruojančių dėl pagrindinių šalies kalėjimų kontrolės gaujų per vieną dieną žuvo 79 kaliniai.

Tąkart per smurto protrūkius, išryškinusius kalėjimų gaujų galią ir pribloškusius šią Pietų Amerikos šalį, kaliniams buvo kapojamos galvos ir galūnės.

Smarkiai perpildyti kalėjimai

Kotopachio gubernatorius Oswaldo Coronelis sakė, kad riaušių metu buvo naudojami „didelio kalibro šaunamieji ginklai“ ir sprogmenys, kurie kalėjimuose padarė daug žalos.

Keliems Kotopachio kaliniams taip pat buvo pavykę pabėgti. Policija nenurodė, kiek jų paryčiais paspruko, tačiau pranešė, kad pareigūnams pavyko sugauti 78 bėglius.

Gegužę prie Ekvadoro vairo stojęs G. Lasso atleido kalėjimų administracijos SNAI vadovą ir pakeitė jį kariuomenės atsargos pulkininku.

Ekvadoro kalėjimų sistemoje yra apie 60 įstaigų, galinčių talpinti 29 tūkst. kalinių. Tačiau jos perpildytos maždaug 30 proc., o 38 tūkst. sulaikytųjų prižiūri 1 500 sargybinių, nors, ekspertų teigimu, veiksmingai kalinių kontrolei jų reikėtų 4 000.

Pasak ombudsmeno, pernai šalies įkalinimo įstaigose įvyko 103 nužudymai.

Siekdamas pažaboti šį smurtą ankstesnis prezidentas Leninas Moreno buvo keliskart paskelbęs nepaprastąją padėtį, taip pat ir praėjusiais metais, kai ji truko tris mėnesius.

Nuo pandemijos pradžios Ekvadore už smulkius pažeidimus skiriamos alternatyvios bausmės, taip siekiant sumažinti kalinių skaičių, dėl to šalyje pavyko sumažinti kalėjimų perpildymą nuo 42 iki maždaug 30 procentų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)