Šie veiksmai išprovokavo kaltinimus, kad žiniasklaidą mėginama įbauginti.

Valdžiai kol kas oficialiai nekomentavo šių reidų, nukreiptų prieš hindi kalba leidžiamą dienraštį „Dainik Bhaskar“ ir televiziją „Bharat Samachar“. Visgi vietos žiniasklaida citavo neįvardytų mokesčių pareigūnų pareiškimus, kad jie turi „įtikinamų sukčiavimo įrodymų“.

Milijonus skaitytojų turintis „Dainik Bhaskar“ yra paskelbęs virtinę pranešimų apie katastrofiškus koronaviruso pandemijos padarinius šalyje balandį ir gegužę, taip pat kritikavo vyriausybės COVID-19 krizės valdymo pastangas.

Reaguodamas į reidus, dienraštis ketvirtadienį savo tinklalapyje pareiškė, kad pastarąjį pusmetį jis siekė „perteikti šaliai tikrąją padėtį“.

„Nesvarbu, ar tai būtų mirusiųjų kūnų [mėtymas] į Gangą, ar... mirčių nuo koronaviruso slėpimas, „Bhaskar“ demonstravo bebaimę žurnalistiką“, – pabrėžė redakcija.

COVID-19 protrūkio įkarštyje Indijos šiaurėje ir rytinėje dalyje daugelis šeimų savo mirusių artimųjų kūnus mesdavo į Gangą arba laidojo juos sekliuose kapuose upės pakrantėje, tikriausiai neišgalėdamos susimokėti palaikų kremavimą.

Praėjusį mėnesį dienraščio redaktorius Omas Gauras JAV laikraštyje „New York Times“ paskelbė nuomonių straipsnį, kuriame rašė, kad kūnai Gangoje simbolizuoja premjero Narendros Modi administracijos „nesėkmes ir apgavystes“.

„Bharat Samachar“ vyriausiasis redaktorius Brijeshas Mishra savo ruožtu kratas prilygino persekiojimui.

„Nebijome šių reidų... kovojame už tiesą ir 240 mln. Utar Pradešo gyventojų“, – leidinio svetainėje cituojamas jo pasisakymas.

N. Modi vyriausybė jau seniai kaltinama mėginanti nutildyti ją kritikuojančius žiniasklaidos pranešimus didžiausioje demokratinėje valstybėje pasaulyje. Pats ministrų kabinetas tokius kaltinimus neigia.

2021 metų paskelbtame nevyriausybinės organizacijos „Reportertiai be sienų“ Spaudos laisvės indekse Indija užima 142 vietą 180 šalių sąraše.

Šiaurinės Radžastano valstijos vyriausiasis ministras Ashokas Gehlotas kratas pavadino įžūliu bandymu nutildyti žiniasklaidą.

„Modi vyriausybė netoleruoja nė trupučio kritikos“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė A. Gehlotas, priklausantis opozicinei Kongreso partijai.

Tuo metu Naujojo Delio vyriausiasis ministras Arvindas Kejriwalas per „Twitter“ paskelbė, jog reidai yra „bandymas įbauginti žiniasklaidą“.

Indijoje iki šiol oficialiai patvirtinta apie 31 mln. užsikrėtimo koronavirusu ir daugiau nei 400 tūkst. su šia infekcija siejamų mirties atvejų, tačiau ekspertai mano, kad tikrieji skaičiai gali būti daug didesni.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)