„Gynybos institucija paskyrė apžvalgos komisiją, sudarytą iš kelių grupių“, – Armijos radijui pranešė įstatymų leidėjas Ramas Ben Barakas.

„Kai įvertinimas bus užbaigtas, pareikalausime pateikti rezultatus ir įvertinti, ar mums reikia atlikti koregavimų“, – pridūrė buvęs Izraelio žvalgybos agentūros „Mossad“ vadovo pavaduotojas.

„Pegasus“ siejamas su galimu žurnalistų, žmogaus teisių gynėjų ir mažiausiai 14 valstybių vadovų masiniu šnipinėjimu.

Jų telefonų numeriai buvo tarp maždaug 50 tūkst. galimų stebėjimo objektų, įtrauktų į sąrašą, nutekintą žmogaus teisių grupei „Amnesty International“ ir Paryžiuje įsikūrusiai NVO „Forbidden Stories“ .

NSO teigimu, nutekinti duomenys nėra „Pegasus“ taikinių ar potencialių taikinių sąrašas“.

Bendrovės vadovas Shalevas Hulio ketvirtadienį sakė „Armijos radijui“, kad jis „būtų labai patenkintas, jei būtų atliktas tyrimas, kad galėtume susigrąžinti gerą vardą“.

Sh. Hulio taip pat pareiškė, kad stengiamasi „apšmeižti visą Izraelio kibernetinę pramonę“.

NSO nurodė, jog savo programinę įrangą kompanija teikia 45 šalims, gavusi Izraelio vyriausybės leidimą.

Sh. Hulio pažymėjo, kad bendrovė negali atskleisti savo sutarčių detalių dėl „konfidencialumo klausimų“, bet pažadėjo visišką skaidrumą bet kuriai vyriausybei, siekiančiai daugiau informacijos.

„Tegul ateina bet kuris valstybinis subjektas – bet kuris pareigūnas iš bet kurios valstybės – ir būsiu pasirengęs jiems viską atverti, kad jie galėtų įeiti ir apieškoti viską nuo apačios iki viršaus“, – sakė NSO vadovas.

Pasak R. Ben Barako, Izraelio prioritetas – „įvertinti visą šį licencijų išdavimo klausimą“.

Deputatas pridūrė, jog „Pegasus“ padėjo „demaskuoti daug teroristų kuopelių“, tačiau „jei [programa] buvo netinkamai naudojama ar pardavinėjama neatsakingoms institucijoms, turime tai patikrinti“.

Paryžiuje įsikūrusi nevyriausybinė organizacija „Reporteriai be sienų“ (RSF) trečiadienį paragino taikyti moratoriumą kibernetinio stebėjimo programinei įrangai.

„Pegasus“ gali būti įdiegta į mobiliuosius telefonus vartotojui nežinant ir suteikti galimybę skaityti visus pranešimus, sekti vartotojo buvimo vietą ir prisijungti prie telefono kameros bei mikrofono.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)