PSO pranešė, kad antrajame šio tarptautinio tyrimo etape turėtų būti patikrintos Kinijos laboratorijos, augant spaudimui iš JAV ištirti Uhano virusologijos institutą.

PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas penktadienį nurodė, kad tyrimo metu turėtų būti „patikrintos susijusios laboratorijos ir tyrimų institucijos, veikiančios vietovėje, kur 2019-ųjų gruodį buvo nustatyti pirmieji žmonių užsikrėtimo atvejai“, turėdamas galvoje Kinijos Uhano miestą.

Kinų sveikatos apsaugos viceministras Zeng Yixinas žurnalistams sakė, kad buvo „itin nustebintas“ šio pasiūlymo ir kad jis demonstruoja „nepagarbą sveikam protui ir aroganciją mokslo atžvilgiu“.

Prielaida, esą užkratas pasklido iš laboratorijos, buvo iškelta įsibėgėjus pandemijai, tačiau vėliau ši hipotezė daugelio ekspertų buvo atmesta kaip sąmokslo teorija.

Tačiau pastarosiomis savaitėmis apie šią teoriją vėl imta intensyviai kalbėti, pasirodžius pranešimams, kad trys Uhane veikiančio Virusologijos instituto mokslininkai 2019 metais susirgo po apsilankymo šikšnosparnių urve Kinijos pietvakarinėje Junano provincijoje.

Pekinas nekart tvirtino, kad viruso pasklidimo iš laboratorijos scenarijus būtų „itin menkai tikėtinas“, remdamasis bendros šių metų sausio PSO ir kinų misijos Uhane išvadomis.

Tuo pat metu kinų pareigūnai ir valstybinė žiniasklaida stumia alternatyvią teoriją, kad virusas galėjo pasklisti iš JAV karinės Fort Detriko laboratorijos Merilande.

Kinijos valstybinis dienraštis „Global Times“ pareiškė surinkęs 5 mln. kinų interneto vartotojų parašų po peticija, kad būtų ištirta ta amerikiečių laboratorija.

Aukšto rango kinų pareigūnai taip pat skleidė teorijas, kad koronavirusas į šalį galėjo patekti per importuotą šaldytą maistą.

„Nėra buvę jokių incidentų“

Uhano virusologijos instituto Nacionalinės biosaugumo laboratorijos direktorius Yuanas Zhimingas per ketvirtadienio spaudos konferenciją teigė, kad nuo įstaigos įsteigimo 2018 metais joje „nėra buvę jokio patogenų nutekėjimo ar darbuotojų užsikrėtimo incidentų“.

Viceministras Zeng Yixinas savo ruožtu atmetė tai, ką pavadino „gandais“ apie tą laboratoriją, ir pareiškė, kad ji „niekada nevykdė koronavirusų funkcijos įgijimo mutacijų tyrimų ir nėra jokio vadinamojo žmogaus sukurto viruso“.

Savo komentaruose jis paminėjo tyrimų tipą, apie kurį kalbama teorijose dėl galimo viruso paplitimo iš laboratorijos.

Kinija pastarosiomis dienomis sulaukė kaltinimų iš PSO, kad nepasidalijo būtinais neapdorotais duomenimis per pirmąjį tyrimo etapą, o Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas paragino Pekiną „būti skaidrų, atvirą ir bendradarbiauti“ antrame etape.

Penktadienį PSO vadovas taip pat paragino atlikti daugiau turgaviečių Uhane ir aplink jį, kur pardavinėjama maistui vartojama egzotinių gyvūnų mėsa, tyrimų.

Jungtinių Tautų sveikatos agentūra patiria vis didesnį spaudimą imtis naujo, gilesnio tyrimo dėl to, kaip atsirado jau daugiau kaip 4 mln. gyvybių visame pasaulyje pareikalavęs koronavirusas.

PSO iki šiol tik pavyko nusiųsti nepriklausomų tarptautinių ekspertų grupę į Uhaną sausio mėnesį, praėjus daugiau nei metams nuo pirmųjų COVID-19 atvejų nustatymo tame mieste, padėti kinų kolegoms tirti pandemijos kilmę.

Ketvirtadienio komentarai pasirodė artėjant savaitgalį numatytai JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojos Wendy Sherman kelionei į Kiniją, kuria siekiama sumažinti augančią įtampą tarp abiejų šalių.

Šis vizitas bus aukščiausio lygio nuo amerikiečių prezidento Joe Bideno inauguracijos sausio mėnesį. Kelionė bus surengta, nors vos ne kasdien tarp abiejų galingųjų valstybių kyla ginčų dėl tokių klausimų kaip pandemijos kilmė, žmogaus teisės ir kibernetinis saugumas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)