Londono Imperatoriškojo koledžo Imunologijos katedros profesorius Danielis Altmannas „Euronews“ sako, kad Europa žengia į naują pandemijos etapą ir tai sieja su delta atmainos išplitimu.

Pasak profesoriaus, situaciją apsunkina tai, kad delta atmaina gali užsikrėsti ir tie, kurių imuninis atsakas po vakcinacijos silpnesnis, taip pat daugiau susirgimų fiksuojama tarp jaunų žmonių, o simptomai stipresni, nei stebėta iki šiol.

Europos ligų prevencijos centras skaičiuoja, kad iki rugpjūčio pabaigos delta atmaina sudarys 90 proc. visų COVID-19 susirgimų Europoje.

„Deja, preliminarūs duomenys rodo, kad tai gali užkrėsti ir asmenis, kurie gavo tik vieną šiuo metu turimų vakcinų dozę“, – sako organizacija.

Pabrėžiama, kad gavus abi vakcinas užtikrinama patikima apsauga nuo šios atmainos, tačiau didelė Europos gyventojų dalis dar nėra visiškai paskiepyti.

„Kol dauguma pažeidžiamų asmenų nėra apsaugoti, turime išlaikyti žemą delta atmaninos cirkuliaciją griežtai laikydamiesi tų priemonių, kurios padėjo kontroliuoti kitų variantų plitimą“, – teigia Europos ligų prevencijos centras.

PSO: per ateinančius mėnesius koronaviruso delta atmaina taps dominuojančia pasaulyje

Itin užkrečiama koronaviruso delta atmaina artimiausiais mėnesiais veikiausiai taps dominuojančia pasaulyje, trečiadienį paskelbė Pasaulio sveikatos organizacija (PSO).

Pirmiausia Indijoje nustatyta delta atmaina, kurios atvejų aptikta jau 124 teritorijose – 13 daugiau nei praeitą savaitę – jau dabar sudaro daugiau nei tris ketvirtadalius naujų COVID-19 atvejų daugelyje didelių šalių, teigia PSO.

„Prognozuojama, kad ši atmaina greitai nukonkuruos kitas atmainas ir taps dominuojančia per artimiausius mėnesius“, – sakoma PSO kassavaitinėje epidemiologinės padėties apžvalgoje.

Pirmiausia Jungtinėje Karalystėje nustatyta alfa atmaina užfiksuota iš viso 180 teritorijų, pirmiausia Pietų Afrikoje nustatyta beta atmaina – 130 teritorijų, o pirmiausia Brazilijoje nustatyta gama atmaina – 78 teritorijose.

Kelios šalyse delta atmainos atvejų skaičius jau viršijo 75 proc. visų nustatomų COVID-19 atvejų.

Tarp šių šalių yra Australija, Bangladešas, Botsvana, Jungtinė Karalystė, Kinija, Danija, Indija, Indonezija, Izraelis, Portugalija, Rusija, Singapūras ir Pietų Afrikos Respublika.

„Vis daugiau duomenų rodo, kad delta atmainos užkrečiamumas yra didesnis nei kitų, nerimo nekeliančių atmainų. Tiesa, tikslus didesnio užkrečiamumo mechanizmas nėra aiškus“, – sakoma PSO pranešime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (99)