Komiteto posėdyje, kuriam pirmininkavo Kinija, 13 delegatų balsavo už šį pasiūlymą ir penki prieš. Tai tik vienu balsu daugiau nei reikia, norint surinkti reikalingą dviejų trečdalių daugumą ir išbraukti vietovę iš pasaulinio paveldo sąrašo.

„Tai reiškia, kad Liverpulio jūrų prekybos miesto vietovė yra išbraukta iš pasaulinio paveldo sąrašo“, – paskelbė UNESCO Pasaulio paveldo komiteto pirmininkas Tianas Xuejunas.

Tai tik trečiasis toks pašalinimas po ankstesnių sprendimų dėl Omano ir Vokietijos vietovių, iki šio sprendimo dvi dienas vyko komiteto diskusijos, kurių metu buvo įtemptai ginčijamasi, kaip pasaulio miestai gali išsaugoti savo praeitį, kartu judėdami į priekį.

Liverpulio miesto regiono meras Steve'as Rotheramas tai pavadino „žingsniu atgal“, kurį padarė biurokratai „kitoje pasaulio pusėje“.

Jungtinės Karalystės vyriausybė pareiškė, kad „labai nusivylė“ tokiu sprendimu.

Vyriausybė mano, kad „Liverpulis vis dėlto nusipelno pasaulinio kultūros paveldo statuso, atsižvelgiant į reikšmingą istorinių prieplaukų ir platesnio miesto vaidmenį istorijoje“, – sakė jos atstovė.

Tačiau UNESCO delegatai mano, kad pertvarkymo planai, įskaitant daugiaaukščių pastatų statybą, „negrįžtamai pakenks“ šiaurės vakarų Anglijos uostamiesčio paveldui.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)