„Radome šiuos numerius, bet, aišku, negalėjome atlikti Emmanuelio Macrono telefono techninės analizės“ ir nustatyti, ar jis užkrėstas kenkėjiška programa, televizijai LCI sakė grupės „Forbidden Stories“ vadovas Laurent'as Richard'as.

„Tačiau bet kokiu atveju tai rodo, kad buvo suinteresuotumas tai daryti“, – pridūrė jis.

„Jeigu šis faktas bus patvirtintas, tai, aišku, yra labai rimta“, – sakė vienas E. Macrono kanceliarijos atstovas.

Paryžiuje įsikūrusi ne pelno organizacija „Forbidden Stories“ ir žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ pirmosios gavo prieigą prie nutekinto telefonų numerių sąrašo ir pasidalijo juos su žiniasklaidos organizacijomis, tarp jų „The Washington Post“, „The Guardian“ ir „Le Monde“.

Pranešama, kad yra daugiau nei 50 tūkst. išmaniųjų telefonų numerių, siejamų su žmonėmis, kuriais, manoma, nuo 2016 metų domėjosi „Pegasus“ sukūrusios bendrovės „NSO Group“ klientai, nurodė žiniasklaida. E. Macrono telefono numeris yra šiame sąraše, tačiau lieka neaišku, kiek prietaisų iš tikrųjų pateko į programišių akiratį ar buvo šnipinėjami.

„NSO Group“, kurią 2010-aisiais įkūrė izraeliečiai Shalevas Hulio ir Omri Lavie, yra įsikūrusi Izraelio aukštųjų technologijų centre Herclijoje netoli Tel Avivo.

Tarp numanomų „Pegasus“ taikinių esama aktyvistų, žurnalistų ir politikų visame pasaulyje, todėl baiminamasi, kad buvo vykdomi tikslingi didelio masto privatumo ir žmogaus teisių pažeidimai.

Prie nutekintos informacijos prieigą turinčios žiniasklaidos organizacijos nurodė, kad daugiau detalių apie potencialius šnipinėjimo taikinius bus paskelbta artimiausiomis dienomis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)