Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pažadėjo „skiepų mobilizacijos vasarą“ su privalomais skiepais visiems sveikatos priežiūros darbuotojams. Italija, Graikija ir Jungtinė Karalystė žengia tuo pačiu keliu ir ketina reikalauti, kad kai kuriems gyventojams skiepai būtų privalomi.

Po kelių mėnesių nesantaikos šių metų pradžioje dėl riboto vakcinų tiekimo, Europos Sąjungos vadovai šiandien susiduria su priešinga problema: dozių galybė, tačiau žmonių noras skiepytis sumažėjęs.

Diskusijas kaitina nesutarimas, kaip priversti europiečius pasiskiepyti, o valdžios institucijos susiduria su sudėtingų etinių klausimų kebekne: kaip apsaugoti visuomenės sveikatą, nepažeidžiant teisės rinktis ir privatumo.

Sparčiai plintant itin užkrečiamai delta atmainai, kai kurie lyderiai mato būtinybę imtis griežtų žingsnių bandant įveikti pandemiją, kuri visame pasaulyje jau nusinešė daugiau nei keturis milijonus gyvybių, jau nekalbant apie finansinę ir psichologinę žalą. Kiti sako, kad žmonių skiepijimas per prievartą gali atsirūgti ir sužlugdyti visuomenės pasitikėjimą inokuliacija.

„Mes neketiname eiti keliu, kurį pasiūlė Prancūzija, – pabrėžė Vokietijos kanclerė Angela Merkel. – Nemanau, kad laimėsime pasitikėjimą atsižadėdami to, ką kalbėjome anksčiau: jokių privalomų skiepų.“

Jos požiūris skiriasi nuo kai kurių JAV institucijų, įskaitant Mičigane įsikūrusią „Trinity Health“ ir Bostono „Mass General Brigham“, kurios paskelbė, kad darbuotojams teks skiepytis privaloma tvarka.

Visoje ES tik per 40 proc. gyventojų yra pilnai paskiepyti. Norint išsklaidyti susirūpinimą dėl viruso suaktyvėjimo šaltesniais Europos žiemos mėnesiais, reikės gerokai aukštesnio pasiskiepijimo lygio. Vokietijos visuomenės sveikatos institutas „RKI“ apskaičiavo, kad norint pasiekti vadinamąjį visuotinį imunitetą, reikės paskiepyti 85 proc. 12–59 metų žmonių bei 90 proc. vyresnių nei 60 metų žmonių.

Tuo tarpu sušvelninti kelionių ir laisvalaikio apribojimai leidžia rengti didesnius susibūrimus, todėl jaunesnių, dar nepaskiepytų, žmonių susirgimų skaičius smarkiai išaugo.

Prancūzijoje sveikatos pažymėjimai, rodantys neigiamą testo rezultatą arba imunizaciją, taip pat bus privalomi teatruose, kino teatruose, sporto vietose ir festivaliuose, kuriuose dalyvauja daugiau nei 50 žmonių. Nuo rugpjūčio šis reikalavimas bus taikomas ir restoranams.

Siekdamas dar labiau paskatinti žmones skiepytis, E. Macronas rudenį nutrauks nemokamą testavimą tiems, kurie nori keliauti ar dalyvauti renginiuose nesiskiepydami.

Reakcija buvo dramatiška: rekordinė 926 000 žmonių minia praeėjusį pirmadienį užsiregistravo skiepams per medicininę rezervacijos svetainę „DoctoLib“. Po prezidento kalbos vėliau ketvirtadienį skiepams užsiregistravo 2,6 milijono žmonių, iš kurių 62 proc. buvo jaunesni nei 35 metų.

Tačiau privalomos vakcinacijos idėja išlieka prieštaringa. Kai kurie medicinos ekspertai ją vertina kritiškai, o prancūzų protestuotojai, reaguodami į E. Macrono priemones, šią savaitę susigrūmė su policija.

„Tai slidaus šlaito pradžia, – pastebėjo Niukaslio universiteto klinikinė visuomenės sveikatos profesorė Allyson Pollock, kai įstatymų leidėjai nubalsavo už privalomus skiepus Anglijos slaugos namuose dirbantiems darbuotojams nuo spalio mėnesio. – Tai panaikina 120 metų skiepijimą reglamentuojančius įstatymus ir politiką, pagrįstą pasitikėjimu, medicininiu konfidencialumu ir informuotu sutikimu.“

Italijoje „Covid“ vakcinos sveikatos priežiūros darbuotojams privalomos nuo gegužės mėnesio. Didėja parama plačiau naudoti ES skaitmeninį skiepų sertifikatą, kuris šiuo metu yra privalomas tik dideliems renginiams, kai kurioms užsienio kelionėms ir slaugos namų lankymui.

Ketvirtadienį laikraštyje „La Stampa“ paskelbtoje „Euromedia Research“ apklausoje nustatyta, kad apie 68 proc. italų pasisakytų už tai, kad tik pilnai paskiepyti žmonės galėtų lankytis restoranuose, viešbučiuose, kino teatruose, traukiniuose ir lėktuvuose. Maždaug tokia pati dalis palaikytų medicinos darbuotojų, kurie nėra iki galo pasiskiepiję, pašalinimą iš pareigų iki rugsėjo vidurio.

Kitos šalys, įskaitant Airiją, taip pat sieja valgymą restoranuose su inokuliacija. Ministro pirmininko pavaduotojas Leo Varadkaras pripažino, jog planas „netobulas“, tačiau pabrėžė, kad nėra geresnės išeities.

Graikijoje senelių namų darbuotojai privalo pasiskiepyti iki rugpjūčio 16 d., arba neteks darbo vietos. Nuo rugsėjo 1 d. skiepai bus privalomi visiems sveikatos priežiūros darbuotojams. Nuo praėjusio penktadienio norint patekti į restoranus ar barus reikia pateikti sveikatos pažymėjimą su neigiamo testo arba vakcinos įrodymu, nors vasarą populiarios terasos ir vidiniai kiemeliai liks atviri visiems.

Po beveik pusantrų metų pandemijos apribojimų svetingumo verslas bando šiaip ne taip atsigauti. Sveikatos pažymėjimai bus dar vienas galvos skausmas sektoriaus darbuotojams, sakė Orestis Beikosas, baro „Botella“, įsikūrusio populiariame naktinio gyvenimo rajone maždaug už 15 minučių kelio pėsčiomis nuo Akropolio, savininkas.

„Negali nuolat elgtis kaip policininkas ir žvilgčioti klientams per petį, – sakė O. Beikosas. – Tai tikrai nėra lengva.“