Tūkstančiai afganistaniečių liko įstrigę Pakistano Čamano mieste, kai Talibano kovotojai trečiadienį perėmė Spin Boldaką iš Kabulo pajėgų. Tai buvo dalis didelio masto puolimo, dėl kurio šalies vyriausybė susidūrė su krize.

„Atidarėme Čamano sieną (...) leisdami grupėmis iki 4 000 afganistaniečių, įskaitant moteris ir vaikus, pereiti į Afganistaną švęsti Aukojimo šventės (Id al Adha) su savo šeimomis. Tą darome vien humanitariniais sumetimais“, – naujienų agentūrai AFP sakė pasienio pareigūnas, nenorėjęs būti įvardytas.

Jis pridūrė, kad perėja liks atverta iki vakaro. Taip pat svarstoma galimybė sieną atidaryti ir sekmadienį.

Vietos sukarintų pajėgų pareigūnas Muhammadas Tayyabas (Muhamadas Tajabas) teigė, kad sprendimas buvo priimtas dėl „santykinės ramybės kitoje pusėje“, tačiau pabrėžė, kad perėja išliks uždaryta prekybai.

Vienas AFP fotografas teigė, kad šeimos suskubo prie vartų, vos tik jie buvo atverti.

Afganistano pajėgos penktadienį pradėjo operaciją, siekdamos susigrąžinti Spin Boldako kontrolę.

Kaip pranešė AFP korespondentas, po nuožmių susirėmimų dešimtys sužeistų Talibano kovotojų buvo pergabenti per sieną ir yra gydomi Pakistano ligoninėje.

Tačiau šeštadienį baltas Talibano vėliavas vis dar buvo galima pamatyti plazdančias virš perėjos.

Talibanas šią perėją užėmė praeitą savaitę, tęsdamas didelio masto puolimą, pradėtą gegužės pradžioje, kai prasidėjo galutinis JAV pajėgų išvedimas iš Afganistano.

Islamistai taip pat perėmė dalį svarbių perėjų prie sienų su kitomis kaimyninėmis šalimis šiaurėje ir vakaruose.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)