Nepaisant komendanto valandos Bankoke ir keliose kitose provincijose, šalyje šeštadienį naujų COVID-19 atvejų skaičius viršijo 10 tūkst., taip pat fiksuota 141 mirtis – daugiausiai per vieną dieną nuo pandemijos pradžios.

Nuo balandžio sergamumas šalyje didėjo, todėl augo ligoninių patiriama apkrova, didėjo įtampa dėl ekonomikos ir mažėjo viltys atgaivinti turizmo sektorių. Dėl tiekimo problemų vakcinavimas šalyje stringa – visiškai paskiepyta maždaug 5 proc. gyventojų, o tik pirmąją iš dviejų reikalingų vakcinos dozių yra gavę apie 15 proc. žmonių.

„Norėčiau, kad visi suvoktų mūsų būtinybę netrukus įvesti griežtesnes priemones. Mes visi galime nukentėti ir patirti nepatogumų įvairiais būdais“, – penktadienį vakare „Facebook“ paskyroje rašė premjeras Prayutas Chan-O-Cha.

Sergamumas COVID-19 ypač auga Bankoke ir aplinkinėse provincijose. Vyriausybė praeitą naktį šalyje įvedė naujus ribojimus, pavyzdžiui, uždraudė bet kokius susibūrimus ir veiklą, galinčią skatinti viruso platinimą. Tai apima ir antivyriausybinius mitingus, per kuriuos kritikuojamas Prayuto Chan-O-Chos vyriausybės atsakas į pandemiją.

Pažeidusiems reikalavimus gresia įkalinimas iki dvejų metų ir/arba bauda iki 40 tūkst. Tailando batų (1 034 eurų).

Prayutas Chan-O-Cha teigė, kad planuojamais naujais suvaržymais bus siekiama riboti žmonių mobilumą, uždaryti praktiškai visas nebūtinųjų prekių parduotuves ar paslaugų teikimo vietas, įvesti darbą iš namų. Jis teigė, kad šalies vyriausybė prieš priimdama sprendimus išnagrinės kitų šalių patirtis, valdant pandemiją.

Siekiant sumažinti apkrovą, tenkančias gydymo įstaigoms, anot premjero, svarstoma leisti žmonėms antigeno testais tirtis namuose.

Tailando sveikatos apsaugos sistemos pareigūnai ketvirtadienį pareiškė sieksiantys apriboti šalyje gaminamos „AstraZeneca“ vakcinos eksportą, nes jos neužtenka patenkinti poreikius pačiame Tailande. Vakcinų gamybai nepasiekiant planuotų apimčių, šalyje gali nepavykti įgyvendinti vyriausybės plano iki kitų metų gegužės įsigyti iš viso 61 mln. vakcinos dozių.

„Vyriausybė spartins veiksmus, siekdama užsitikrinti kuo daugiau vakcinų iš visur. Mes taip pat niekada netrukdėme privačiam sektoriui užtikrinti alternatyvų tiekimą“, – per „Facebook“ rašė premjeras, reaguodamas į kritiką dėl pandemijos valdymo.

Jis anksčiau yra paskelbęs apie planus nuo spalio vidurio leisti pasiskiepijusiems keliautojams atvykti į šalį, nereikalaujant karantinuotis.

Nuo liepos šalies vyriausybė vėl atvėrė turistinę Puketo salą visiškai paskiepytiems turistams, tačiau laikantis griežtų taisyklių, įskaitant 14 dienų buvimą saloje bei reguliarų testavimą dėl COVID-19. Iki tol dauguma Puketo gyventojų buvo paskiepyti.

Nuo pandemijos pradžios Tailandas pranešė apie beveik 392 tūkst. COVID-19 atvejų ir 3,2 tūkst. užsikrėtusių žmonių mirtį.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)