Buvęs žvaigždžių advokatas, kurį prezidentas Emmanuelis Macronas pernai paskyrė teisingumo ministru, kaltinamas pasinaudojęs savo kaip ministro padėtimi, kad suvestų sąskaitas su virtine savo priešininkų, su kuriais susidūrė per savo teisinę karjerą.

Jis yra pirmas pareigas einantis Prancūzijos teisingumo ministras, kuriam tyrime pareikšti kaltinimai. Juos ministras pavadino jį nušalinti siekiančių teisėjų vendeta.

„Nenuostabu, kad jam pareikšti kaltinimai“, – sakė ministro advokatas Christophe'as Ingrainas, jo klientui išėjus iš Paryžiaus centre esančių Respublikos teismo rūmų, nagrinėjančių pareigas einančių ministrų nusižengimus.

„Deja, jo paaiškinimų nepakako, kad būtų panaikintas sprendimas, priimtas dar prieš apklausą “, – pridūrė jis, sakydamas, kad sieks sprendimo panaikinimo.

Liepos 1 dieną 15 valandų tyrėjai vykdė labai neįprastą kratą E. Dupond'o-Moretti kabinete Teisingumo ministerijoje.

Ministrui pateikti kaltinimai susiję su administraciniais tyrimais, nukreiptais prieš tris teisėjus, 2014 metais nurodžiusius policijai atidžiai perklausyti dešimčių magistratų ir teisininkų, tarp kurių buvo E. Dupond'as-Moretti, telefoninių pokalbių įrašus, atliekant tyrimą dėl buvusio prezidento Nicolas Sarkozy.

Teisėjai apkaltino E. Dupond'ą-Moretti raganų medžiokle.

Ministras įtarimus neigė sakydamas, kad veikė laikydamasis savo darbuotojų rekomendacijų, siekiant ištirti galimas magistratų, vadovavusių pokalbių įrašų perėmimui, klaidas.

Prancūzijoje tyrimą atliekantys teisėjai gali nuspręsti pareikšti kaltinimus bendrovėms ar asmenims pagal procedūrą, vadinamą „mise en examen“, kai yra „rimtų ar nuoseklių“ užuominų, rodančių galimą dalyvavimą neteisėtoje veikoje. Tada jie gali nuspręsti, ar perduoti bylą nagrinėti teisme, tačiau po šio etapo jie nebedalyvauja.

Jeigu E. Dupond'ui-Moretti bus pareikšti kaltinimai dėl interesų konflikto, einant valdžios pareigūno pareigas, E. Macronas veikiausiai sulauks opozicijos raginimų jį atleisti.

Tačiau jo šalininkai sako, kad ministras tapo trijų teisėjų iš finansinius nusikaltimus tiriančios prokuratūros raganų medžioklės taikiniu.

Du iš Respublikos teisme drauge su profesionaliais teisėjais dirbančių įstatymų leidėjų, protestuodami prieš E. Dupond'o-Moretti apklausą, paliko savo postus.

Vienas jų priklauso E. Macrono centristinei partijai, o kitas – dešiniesiems respublikonams.

Tuo metu premjeras Jeanas Castexa po minėto teisėjų sprendimo sakė pasitikintis E. Dupond'u-Moretti.

„Ministras pirmininkas kartoja visiškai pasitikintis ministru ir prašo jo toliau vykdyti savo reformas“ teisingumo sistemoje, pranešime nurodė J. Castexo biuras.