CNN pavyko gauti išskirtinės informacijos apie Jovenelio Moise žudikų medžioklę. Kaip nurodoma vyriausybės pranešimuose, politiku tapęs buvęs bananų eksportuotojas buvo nužudytas per ginkluotą išpuolį savo privačios rezidencijos, esančios Haičio sostinės Porto Prenso Pešionvilio rajone, miegamajame praėjusį trečiadienį maždaug pirmą valandą nakties.

Pasak nusikaltimo vietą tyrusio vietos pareigūno, Haičio prezidento kūnas buvo suvarpytas kulkų. Pareigūnas taip pat užfiksavo, kad J. Moise‘as patyrė kojos lūžį ir rimtų veido sužalojimų. Ne vienas valdžios pareigūnas CNN pasakojo, kad minėtieji sužalojimai liudija, jog prezidentas buvo kankinamas. Per išpuolį taip pat buvo sužeista J. Moise‘o žmona Martine. Ji gydoma Majamyje esančioje ligoninėje.

„Smogikai akimirksniu įsibrovė į mūsų namus ir nužudė mano vyrą“, – praėjusį savaitgalį paskelbtame garso įraše pasakojo pirmoji Haičio ponia. CNN neturi galimybių patvirtinti, ar šis įrašas yra autentiškas.

FTB agentai apžiūri Jovenelio Moise rezidenciją Porto Prinse

Tačiau, nepaisant to, kad prezidento namuose užfiksuota gausybė kulkų paliktų skylių, nė vienas prezidento saugumo komandos ar rezidencijos personalo narys, pasak vietos pareigūnų, nebuvo sužeistas.

Gausybės tyrimų, į kuriuos įsitraukė ne tik vietos tarnybos, bet ir aukšto rango agentai iš Jungtinių Valstijų ir Kolumbijos, esme išlieka pagrindiniai neatsakyti klausimai: kas tiksliai nutiko prezidento namuose ir kas suplanavo išpuolį? Po J. Moise‘o žūties Haityje lankėsi aukšto rango užsienio tarnybų pareigūnai, įskaitant Jungtinių Valstijų nacionalinio saugumo tarybos narius ir Kolumbijos nacionalinės žvalgybos tarnybos vadovą.

Dėl savo politinės krypties skaudžiai susiskaldžiusioje šalyje nerimas dėl paslaptimis apipinto prezidento nužudymo tapo Haityje retai pasitaikančiu vienijančiu elementu.

Niekas – nei žuvusio prezidento kabineto nariai, nei aršiausi jo kritikai, nei paprasti sostinės Port o Prenso gyventojai – nėra patenkintas iki šiol pateiktais skurdžiais paaiškinimais.

„Iš kur (užpuolikai) gavo automobilius, kuriais atvyko? Kaip jie atsirado šalyje?“, – kelia klausimus Haičio rinkimų ministras Mathiasas Pierre‘as, pridurdamas manantis, kad jo paties apsaugininkai galimo išpuolio atveju sugebėtų jį išgelbėti.

CNN šiuo metu gali nušviesti mažą šios dėlionės fragmentą: išanalizuota, kaip Haičio saugumo pajėgos reagavo į nužudymą.

Informacijos apie saugumo pajėgų operaciją turintis šaltinis papasakojo CNN apie kruviną apsiaustį ir ilgai trukusias nusikaltėlių gaudynes, nusidriekusias per prabangų Port o Prenso rajoną, kuriame gyveno prezidentas, visai šalia esantį nuskurdusį populiarų kvartalą, apleistą pakelės parduotuvę ir Taivano ambasadą.

Paspęstos žabangos

Socialiniuose tinkluose paskelbtuose įrašuose iš J. Moise‘o nužudymo nakties matyti, kaip nenustatyti vyriškiai žygiuoja gatve netoli prezidento rezidencijos. Jie šaudė į orą ir anglų kalba šaukė: „DEA (Kovos su narkotikais tarnyba) operacija! Visiems atsitraukti!"

Apie išpuolį sužinoję Haičio saugumo pajėgų nariai netrukus nuskubėjo į prezidento namus. Visgi jie pavėlavo.

Pasak informacijos apie operaciją turinčio šaltinio, į nusikaltimo vietą itin ankstų rytą atvykusios teisėsaugos komandos šalia prezidento namų pastebėjo įtartiną penkių automobilių koloną. Besibaimindami, kad J. Moise ar jo aplinkos žmonės namuose gali būti laikomi įkaitais, jie vengė konfrontacijos ir leido automobiliams išvykti. Tačiau kelyje jiems buvo paspęsti spąstai.

Haitis po prezidento Jovenelio Moise nužudymo

Ties staigiu posūkiu Route de Kenscoff, pagrindiniame kelyje, vedančiame į miesto centrą, automobilių kolona staiga susidūrė su policijos apsiaustimi: tamsoje buvo susibūrę šimtai pareigūnų.

Siaurame kelyje tarp atitverto tarpeklio ir stačios kalvos negalėdami apsukti automobilių, kolonoje važiavę žmonės pabėgo, automobiliuose palikę ginklus. Iš paskutiniųjų ieškodami priedangos, kai kurie jų šoko į pakelėje esantį gilų nuotekų kanalą, kiti, šaltinio teigimu, išsibarstė po aplinkinius pastatus.

Dauguma jų prisiglaudė tuščioje dviejų aukštų parduotuvėje, kurioje tebebuvo plakatas su užrašu – ištrauka iš Biblijos 27-osios psalmės: „Viešpats yra mano šviesa ir išgelbėjimas, tad ko turėčiau bijotis? Viešpats yra mano gyvenimo tvirtovė, tad prieš ką turėčiau drebėti?“

Parduotuvė – ir vieta, kurioje ji įsikūrusi – bėgliams suteikė įvairiapusišką prieglobstį. Tankiai apaugęs kalvos šlaitas, ant kurio pastatyta parduotuvė, galėjo sulėtinti potencialius antpuolius, o storos betoninės parduotuvės sienos atrodė kaip skydas nuo kulkų. Visgi jos apsaugojo ne visus.

Apgultis

Trečiadienį prieš saulėtekį Karibų valstybėje Haičio saugumo pajėgos sužinojo, kad prezidentas žuvo, o įtariamieji jo nužudymu, užspeisti užblokavus kelią, paėmė mažiausiai du įkaitus – abu jie yra Nacionalinio rūmų generalinio saugumo padalinio (USGPN, prezidento apsaugos tarnyba) nariai.

Be to, vis labiau augo įsitikinimas, kad susiduriama su priešiškomis jėgomis iš užsienio – veikiausiai samdytais smogikais. „Girdėjome, kad jie kalbasi ir šūkauja ispaniškai. Jie kalbėjosi tarpusavyje ir gerai žinojo, su kuo susiduria“, – pasakojo minėtasis šaltinis.

Haičio saugumo pajėgos nutarė palūkėti, kol bėgliai išlįs patys: pareigūnai suprato, kad intensyvi nakties drėgmė, didžiulis vasariškas karštis be jokio vėjelio ir geriamo vandens trūkumas susilpnins jų gynybą. Butelius su vandeniu jie paliko automobiliuose, iš kurių pabėgo.

Kiek vėliau, maždaug aštuntą valandą ryto Haičio laiku, kaimiškoje Kolumbijos vietovėje gyvenanti moteris sulaukė savo brolio – vyriškio, kurį ji vadina „didvyriu“ – skambučio.

Jenny Capador CNN pasakojo, kad jos brolis Duberney skambino iš Haičio, kur jis dirbo privačioje saugumo tarnyboje. Moteris aiškino, kad brolis jai pasakė, jog nutiko kažkas negero ir jis „atsidūrė apgultyje, yra apšaudomas ir kaunasi“.

„Tačiau jis man liepė nesijaudinti ir nieko nesakyti mūsų mamai. Jis tikino, kad viskas bus gerai“, – prisiminė J. Capador. Ji tikino, jog brolio darbas buvo saugoti, o ne žudyti. Moteris netiki, kad jos brolis yra atsakingas už prezidento J. Moise‘o nužudymą.

Haitis po prezidento Jovenelio Moise nužudymo

Laikas bėgo, temperatūra kilo, bet nė viena pusė nesiėmė jokių veiksmų, pasakojo CNN šaltinis. 15 val. Haičio pajėgos galiausiai numetė tris ašarinių dujų balionėlius ant kelio priešais parduotuvę taip, kad aštrios dujos imtų sklisti vidun. Netrukus po to prasidėjo derybos – kalbėtasi vieno iš USGPN įkaitų telefonu.

Pirmieji iš įtariamųjų užpuolikų iš pastato išlindo Haičio amerikiečiai – išėjo vienas vyriškis, paskui jį sekė kitas. Šaltinio teigimu, jiedu nurodė esantys vertėjai. Tada pakalnėje pasirodė abu USGPN įkaitai. Jie Haičio saugumo pajėgoms pranešė, kad betoniniame pastate tebėra daugybė žmonių, ginkluotų 5,56 mm kalibro automatiniais šautuvais.

„Iš pradžių mes nežinojome, kiek žmonių ten yra – tas paaiškėjo tik tada, kai buvo paleisti įkaitai. Tada jie papasakojo, kad ten yra maždaug 25 žmonės, ir aš atsakiau: „Na, aišku, turime reikalų su būriu“, – prisiminė šaltinis.

Negausi Haičio saugumo pajėgų grupė ėmė pulti užimtą parduotuvę. Pasak CNN šaltinio, įtariamieji samdiniai buvo gausiai apsiginklavę ir netgi metė granatą į Haičio saugumo pajėgų narius, nors ši ir nesprogo.

„Jie šaudė į mus iš antro aukšto. Jie taip pat turėjo granatą, bet ji nesprogo. Tik įsivaizduokite, ta granata ridenosi pakalne tarsi kamuolys“, – pasakojo šaltinis.

Kovoje žuvo mažiausiai trys įtariami smogikai. Dvi valandas trukęs susišaudymas pastate paliko aiškias žymes – jame pilna kulkų tūtelių ir stiklo duženų. Viename siaurame atvirame koridoriuje pastato gale telkšojo kraujo bala ir buvo matyti gausybė kulkų žymių – tai kažkieno žūties vieta.

Visgi didžioji grupės dalis, kurią Haičio saugumo pajėgos tikėjosi sulaikyti, spėjo pabėgti.

Pabėgimas į Taivano ambasadą

Dabar saugumo pajėgoms jau aišku, kad įtariamieji patyliukais bėgo į kalvos viršų, aiškina CNN šaltinis.

Neaišku, iš kur atvykėlių grupė galėjo žinoti, kad netoliese yra Taivano ambasada. Tačiau dalis bėglių užkopė į kalną, kirto dvi gatveles ir įsiveržė pro aukštas baltas ambasados sienas. Nepastebėtiems jiems to padaryti nepavyko – bent vienas stebėtojas pranešė teisėsaugai.

Sprendimas prisiglausti ambasadoje buvo arba sumanus pasirinkimas, arba itin plačiai nusišypsojusi sėkmė, mat teisėsaugos institucijos negali taip paprastai pasiekti diplomatinių erdvių. Išlieka neaišku, ar grupuotei patarė kažkas iš vietinių, gerai pažįstančių šią vietovę.

Taivano užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Joanne Ou CNN pasakojo, kad apsaugos pareigūnai pranešė, jog į ambasados teritoriją be leidimo įžengė „grupė ginkluotų įtariamųjų“. Ji taip pat informavo, kad tą dieną ambasados darbuotojai darbavosi iš namų – kitą dieną po prezidento nužudymo toks sprendimas priimtas „saugumo sumetimais“.

„Mūsų ambasada, sulaukusi užklausos iš Haičio tarnybų, nedelsdama sutiko įsileisti Haičio policiją į ambasadą ir bendradarbiauti suimant įtariamuosius, kad triumfuotų teisingumas ir išaiškėtų tiesa“, – sakė J. Ou.

Praėjusį ketvirtadienį ambasadoje aptikta ir be incidentų suimta 11 įtariamų samdytų smogikų. Galiausiai aplinkinėse vietose buvo aptikta daugiau įtariamųjų. Socialiniuose tinkluose paskelbtame įraše užfiksuota, kaip bent du įtariamuosius skurdžiame Jalousie rajone lydi Haičio gyventojų minia.

Kolumbiečiai samdiniai sako turėję sučiupti Haičio lyderį

Kolumbiečiai samdiniai, sulaikyti dėl įtariamo dalyvavimo nužudant Haičio prezidentą Jovenelį Moise, sako, kad buvo pasamdyti jį sučiupti ir perduoti JAV Kovos su narkotikais administracijai (DEA), ketvirtadienį pranešė Kolumbijos policija.

Kolumbijos žvalgybos agentai bendradarbiauja su Haičio pareigūnais, tiriančiais J. Moise'o nužudymą liepos 7 dieną.

Du haitiečių kilmės amerikiečiai ir 26 kolumbiečiai dalyvavo operacijoje prezidento namuose Port o Prense, kai taip pat buvo pašauta J. Moise'o žmona Martine.

Haitis po prezidento Jovenelio Moise nužudymo

Kaip sakė Kolumbijos policijos viršininkas Jorge Vargasas, sučiupti kolumbiečiai tvirtina, jog pradinė mintis buvo „suplanuoti prezidento areštą“, kad valstybės vadovą galėtų perimti DEA.

Pasak J. Vargaso, būrys buvo padalytas į dvi grupes: septyni vyrai įvykdė išpuolį J. Moise'o namuose, kur „areštas neįvyko, ir prezidentas buvo nužudytas“, o antroji grupė teikė paramą pirmajai.

Reaguodamos į išpuolį Haičio ginkluotosios pajėgos nukovė tris kolumbiečius ir sulaikė dar 18 įtariamųjų.

J. Vargasas užsiminė, kad daugelis šių kolumbiečių galėjo būti apgaule įtraukti į planą, kurį laikė arešto operacija, ir kad tik nedaugelis žinojo tikrąjį misijos tikslą.

Kolumbijos policijos viršininko teigimu, buvę kariai Duberney Capadoras, kuris žuvo, ir Germanas Rivera, kuris yra sulaikytas, buvo atsakingi už misiją ir kitiems kolumbiečiams pasakė, kad tai bus „arešto operacija“.

Tyrėjai dar aiškinasi, ar likę komandosų būrio nariai buvo informuoti apie tikrąjį misijos tikslą.

„Buvo daug [kolumbiečių], nuvežtų ten numanomai apsaugos misijai, bet toje grupėje buvo mažesnė grupė, kuri, kaip atrodo, turėjo detalios informacijos, kad tai bus nusikalstama operacija“, – radijui „La FM“ sakė Kolumbijos prezidentas Ivanas Duque.

Pasak J. Vargaso, D. Capadoras ir G. Rivera gegužę nuvyko į Dominikos Respubliką, užimančią kitą Haičio salos dalį. Vėliau jie atvyko į Haitį ir kiekvienas susisiekė su daugiau kaip 10 žmonių.

Samdinius pasamdė Majamyje įsikūrusi Venesuelos saugumo firma CTU.

Haičio policija ketvirtadienį pranešė sulaikiusi J. Moise'o vyriausiąjį asmens sargybinį ir tris jo apsaugos komandos narius. Jie per išpuolį nenukentėjo.

Policijos teigimu, sąmokslas buvo suplanuotas Dominikos Respublikoje.

Floridoje gyvenantis haitietis Christianas Emmanuelis Sanonas ir haitiečių kilmės amerikietis Jamesas Solagesas, kaip įtariama, viename viešbutyje Dominikos Respublikos sostinėje Santo Dominge susitiko su policijos ieškomu buvusiu Haičio opozicijos senatoriumi Joeliu Johnu Josephu.

11 mln. gyventojų turintis Haitis yra skurdžiausia Lotynų Amerikos valstybė. Jos vyriausybinės institucijos silpnos ir todėl šalyje viešpatauja nusikaltėlių gaujos.

J. Moise'as buvo kritikuojamas dėl vadovavimo stiliaus, kurį kritikai vadino autoritariniu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (82)