Kaip pranešė Havajuose įsikūręs JAV Ramiojo vandenyno oro pajėgų štabas, šį mėnesį į Guamo ir Tiniano salas dalyvauti operacijoje „Pacific Iron 2021“ bus pasiųsti maždaug 25 naikintuvai „F-22 Raptor“, priklausantys Havajų nacionalinės gvardijos aviacijai bei Elmendorfo ir Richardsono jungtinei bazei Aliaskoje.

„Dar niekada tiek daug „Raptor“ naikintuvų nebuvo dislokuota Ramiojo vandenyno oro pajėgų vykdomų operacijų teritorijoje“, – pripažino CNN kalbintas Ramiojo vandenyno oro pajėgų vadas generolas Kenas Wilsbachas.

F-22 yra penktosios kartos naikintuvai, laikomi pačiais pažangiausiais pasaulyje kovos orlaiviais. Šie naikintuvai yra aprūpinti slapiosiomis technologijomis ir susietomis vidaus bei išorės jutiklių sistemomis, teikiančiomis pilotams ypač išsamų kovos veiksmų erdvės vaizdą. Dar vienas tokias galimybes teikiančių kovos orlaivių pavyzdys – JAV F-35 modelis.

Didelio skaičiaus F-22 dislokavimas prilygsta skubios žinutės Kinijai pasiuntimui tuo metu, kai įtampa tarp šalių ypač išaugo ir šito priežastis – karštaisiais taškais Ramiajame vandenyne tapę Taivanas, Pietų Kinijos jūra ir kt., nurodė Carlas Schusteris, Havajuose besidarbuojantis gynybos reikalų analitikas, buvęs JAV Ramiojo vandenyno štabo Jungtinio žvalgybos centro operacijų vadas. Įprastai pasiunčiamų F-22 skaičius svyruoja tarp 6 ir 12, paminėjo jis.

„Ramiojo vandenyno karinės oro pajėgos nori pademonstruoti, kad yra pajėgios per ypač trumpą laiką pasiųsti į tikslinę vietą lygiai tiek ar net daugiau penktosios kartos orlaivių nei Kinija šiuo metu apskirtai turi savo dispozicijoje“, – pasakė jis.

Minėtina, kad Kinijos oro pajėgose galima suskaičiuoti 20–24 penktosios kartos naikintuvus, tačiau, remiantis C. Schusterio žodžiais, Pekino pajėgumas ypač sparčiai auga.

JAV karinėms oro pajėgoms priklauso maždaug 180 F-22 modelių, tačiau dėl techninės priežiūros darbams keliamų reikalavimų tik maždaug pusė yra parengti bet kurią akimirką vykdyti misijas, nurodoma Oro pajėgų statistikoje. Tai reiškia, kad į „Pacific Iron“ pratybas JAV pasiųs maždaug 25 proc. misijoms parengtų naikintuvų F-22.

Kadangi radarais šiuos kovos lėktuvus užfiksuoti pavyksta sunkiai, galima pagrįstai spėti, kad, įsiplieskus bet kokiam konfliktui ir kilus poreikiui išardyti priešininko gynybą iš oro arba įvykdyti panašią misiją, būtent jais ir bus pasinaudota pirmiausia.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (167)