„Trečią dieną iš eilės jėgos struktūrų darbuotojai rengia kratas. Liepos 16-osios rytą [jie] atėjo pas „Belsat“ žurnalistą Iharį Iljašą“, – sakoma per socialinį tinklą „Telegram“ paskelbtoje „Viasna“ žinutėje.

I. Iljašo žmona Kaciaryna Andrejeva anksčiau buvo nuteista kalėti dvejus metus už tiesioginę vaizdo transliaciją per protestus prieš Baltarusijos autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimą.

„Viasna“ duomenimis, kratos taip pat atliekamos pas „Belsat“ žurnalistus Hlebą Lobodenką, Haliną Abakunčyk, Jauheną Merkį, Aliaksejų Kairį, Alesį Liaučuką ir jo tėvus, Pavalą Mažeiką ir Chrysciną Čarniauskają. Šios televizijos žurnalistė Ana Haleta buvo sulaikyta, jog namuose taip pat atlikta krata.

Paties „Belsat“ pranešime taip pat sakoma, kad kratos atliktos pas Breste dirbančią žurnalistę Milaną Charytonavą, Gardine dirbantį laisvai samdomą fotonaujienų žurnalistą Aliaksandrą Sajenką, Pinske dirbančio reporterio Andrejaus Jakimušo ir jo motinos butuose, nors pastarasis žurnalistas šiuo metu yra išvykęs iš Baltarusijos. Televizija pridūrė, kad laisvai samdomos žurnalistės Maryjos Arcybašavos buto durys buvo išlaužtos teisėsaugos pareigūnų, bet jos pačios namuose nebuvo.

Žmogaus teisių gynėjai taip pat nurodė, kad teisėsaugos pareigūnai atvyko į RFE/RL biurą, kur įsiveržė išlaužę duris, taip pat atlieka kratas prieš šios žiniasklaidos priemonės žurnalistą Valianciną Ždanko ir buvusius darbuotojus Inesą Studzinskąją ir Alegą Hruzdzilovičių. „Belsat“ duomenimis, I. Studzinskaja ir A. Hruzdzilovičius buvo sulaikyti.

„Alegas buvo išvestas su antrankiais“, – sakė jo žmona Marjana Hruzdzilovič. Pasak jos, reide dalyvavo devyni pareigūnai.

„Jie to laukė kiekvieną dieną“, – pridūrė moteris.

Nauja prieš žmogaus teisių gynėjus ir nepriklausomas žiniasklaidos priemones nukreiptų teisėsaugos reidų banga Baltarusijoje prasidėjo trečiadienį, kai buvo surengta kratų pas „Viasna“ darbuotojus. Reidų taikiniais tapo ir Baltarusijos žurnalistų asociacijos (BAŽ), opozicinės partijos „Baltarusijos liaudies frontas“ (BLF), ekonominių tyrimų cento „Beroc“, teisių gynėjų grupės „Gendernye perspektivy“, judėjimo „Už laisvę“, Baltarusijos Helsinkio komiteto ir Baltarusijos rašytojų sąjungos biurai.

Ketvirtadienį buvo vykdomos kratos pilietinės visuomenės organizacijų „Kalbėk tiesą“ ir „Piliečių forumas“, taip pat Baltarusių kalbos draugijos biuruose. Krata atlikta ir pas visuomeninės organizacijos „Ekadom“ direktorę Maryną Dubiną, nurodė „Belsat“.

Kratos buvo atliekamos ir už Minsko ribų.

Du šiuo metu užsienyje esantys „Belsat“ žurnalistai sakė, kad pareigūnai apieškojo jų tėvų namus Breste, esančiame Lenkijos pasienyje.

Vienas nepriklausomas žurnalistas vakariniame Gardine taip pat pranešė apie kratą.

Anksčiau šią savaitę liūdnai pagarsėjusio Valstybės saugumo komiteto (KGB) pareigūnai atlikto kratas keliolikoje žmogaus teisių gynimo organizacijų ir opozicijos grupių biurų visoje šalyje, suėmė aktyvistų.

Dešimt iš jų tebėra areštinėje, pranešė pagrindiniu jėgos struktūrų reidų taikiniu tapusi „Viasna“,

Jungtinių Tautų žmogaus teisių komisarė Michelle Bachelet ketvirtadienį pasmerkė Baltarusijoje intensyvėjantį susidorojimą su kitaminčiais.

„Man kelia didelį nerimą naujausi įvykiai Baltarusijoje“, – sakoma M. Bachelet pareiškime.

Anksčiau šią savaitę su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu susitikęs A. Lukašenka pažadėjo „surasti ir patraukti atsakomybėn“ visas jo šalies „niekam tikusias nevyriausybines organizacijas“.

A. Lukašenka, nepertraukiamai vadovaujantis Baltarusijai nuo 1994 metų, buvo paskelbtas pernai rugpjūtį įvykusių prezidento rinkimų nugalėtoju. Opozicija ir Vakarų šalys šių rinkimų nepripažino laisvais ir teisingais, o perspektyva, kad autoritarinis lyderis dirbs šeštą kadenciją iš eilės, Baltarusijoje išprovokavo beprecedentę protestų bangą.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)