„Man kelia didelį nerimą naujausi įvykiai Baltarusijoje“, – sakoma M. Bachelet pareiškime.

Baltarusijos saugumo tarnybos trečiadienį atliko kratas keliolikos žmogaus teisių ir opozicijos grupių biuruose, autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimui tęsiant susidorojimą su kitaminčiais ir dusinant pilietinę visuomenę.

A. Lukašenka, nepertraukiamai vadovaujantis Baltarusijai nuo 1994 metų, buvo paskelbtas pernai rugpjūtį įvykusių prezidento rinkimų nugalėtoju. Opozicija ir Vakarų šalys šių rinkimų nepripažino laisvais ir teisingais, o perspektyva, kad autoritarinis lyderis dirbs šeštą kadenciją iš eilės, Baltarusijoje išprovokavo beprecedentę protestų bangą.

Trečiadienio kratos surengtos kitą dieną po A. Lukašenkos pažado „surasti ir patraukti atsakomybėn“ visas šalies „pasigailėtinas nevyriausybines organizacijas“, duoto per susitikimą su Rusijos lyderiu ir svarbiu sąjungininku Vladimiru Putinu.

Liūdnai pagarsėjusi KGB taikėsi į mažiausiai penkias nepriklausomas žmogaus teisių organizacijas, tarp jų žmogaus teisų centrą „Viasna“ ir Baltarusijos Helsinkio komitetą, sulaikė kelis aktyvistus.

„Viasna“ skelbdavo informaciją apie masinius sulaikymus, vykusius po didžiulių, kelis mėnesius trukusių protestų prieš A. Lukašenką praėjusiais metais. „Viasna“ nurodo, kad trečiadienį buvo sulaikyti mažiausiai devyni aktyvistai, tarp jų centro vadovas Alesis Bialiackis.

„Toks susidorojimas – visiškai nepriimtinas, – sakė M. Bachelet. – Trečiadienio įvykiai dar kartą parodo, kad Baltarusijos valdžia akivaizdžiai nepaiso savo įsipareigojimų pagal tarptautinę žmogaus teisių teisę.“

Praėjusią savaitę Baltarusijos pareigūnai atliko kratas kelių regioninių laikraščių redakcijose ir blokavo seniausio šalyje laikraščio „Naša Niva“ interneto svetainę.

Kratos prasidėjo praėjus dienai, kai vienam pagrindinių A. Lukašenkos varžovų Viktarui Babarykai teismas skyrė 14 metų laisvės atėmimo bausmę.

M. Bachelet pabrėžė, jog „ne kartą įspėjo dėl prastėjančios situacijos Baltarusijoje“.

Ji pakartojo savo raginimą „vyriausybei nutraukti pilietinės visuomenės ir žiniasklaidos darbuotojų bauginimo ir puldinėjimo politiką“.

„Asmenys, kurie tebėra sulaikyti, turėtų būti nedelsiant paleisti“, – pareiškė ji.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)