Remiantis minėtaisiais dokumentais, svarbusis posėdis įvyko 2016 m. sausio 22 d. Jame dalyvavo Rusijos prezidentas, žvalgybos tarnybų vadovai ir ministrai, skelbia theguardian.com.

Susirinkusieji nusprendė, kad D. Trumpo pergalė rinkimuose padėtų įgyvendinti Maskvos strateginius tikslus, įskaitant „socialinių neramumų“ JAV sukėlimą ir Amerikos prezidento derybinės pozicijos susilpninimą. Trims Rusijos žvalgybos agentūroms buvo liepta rasti praktinių būdų padėti D. Trumpui. Ant įsako neva puikuojasi V. Putino parašas.

Tuo metu D. Trumpas buvo rimčiausias pretendentas į Respublikonų partijos kandidatus. V. Putino ekspertų departamento paruoštoje ataskaitoje buvo rekomenduojama Maskvai naudoti „visas galimas priemones“ D. Trumpo pergalei užtikrinti.

Galima daryti prielaidą, kad Vakarų žvalgybos agentūros keletą mėnesių žinojo apie šių dokumentų egzistavimą ir kruopščiai juos išnagrinėjo. Jeigu dokumentai yra tikri, toks nutekinimas yra rimtas ir neįprastas Kremliui.

„The Guardian“ darbuotojai dokumentus parodė nepriklausomiems ekspertams, kurių nuomone, jie yra autentiški: neesminės smulkmenos atitinka tikrovę, o bendras tonas ir turinys yra būdingas Kremliaus saugumo tarnybų mąstysenai.

Kremlius į šią naujieną sureagavo atsainiai. „The Guardian“ ketvirtadienį susisiekus su V. Putino atstovu spaudai Dmitrijumi Peskovu, jis pareiškė, kad teiginys, jog Rusijos lyderiai 2016 m. pradžioje surengtame posėdyje sutarė remti D. Trumpą, yra „nuostabi bulvarinė fikcija“.

Ataskaita „Nr. 32-04 \ vd“ klasifikuojama kaip slaptas dokumentas. Joje rašoma, kad, Kremliaus nuomone, D. Trumpas yra „perspektyviausias kandidatas“. Pateikiamas ir neilgas D. Trumpo psichologinis vertinimas, kuriame jis apibūdinamas kaip „impulsyvus, nestabilios psichikos ir pusiausvyrą praradęs individas, kenčiantis nuo nevisavertiškumo komplekso“.

Taip pat dokumente, regis, patvirtinama, jog Kremlius turi kompromituojančios medžiagos apie būsimąjį JAV prezidentą, surinktos D. Trumpo ankstesnių „neoficialių vizitų į Rusijos Federacijos teritoriją metu“.

Ataskaitoje minimi „tam tikri įvykiai“, nutikę D. Trumpui viešint Maskvoje. Saugumo tarybos nariams nurodoma smulkmenų ieškoti 5 priedo 5 skirsnyje. Priedo turinys nėra žinomas.

„Būtina naudoti visas galimas priemones, kad jis [D. Trumpas] būtų išrinktas JAV prezidentu“, – rašoma dokumente. Neva tai padėtų įgyvendinti Rusijai palankų „teorinį politinį scenarijų“. D. Trumpo pergalė „neabejotinai destabilizuos JAV sociopolitinę sistemą“, ir prasiverš užslėptas gyventojų nepasitenkinimas, teigiama dokumente.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (280)