„Tai yra didelis reikalavimas“, – žurnalistams sakė Naderas Nadery, pridurdamas, kad sukilėliai taip pat nori, jog judėjimo lyderių vardai būtų pašalinti iš Jungtinių Tautų (JT) juodojo sąrašo.

Apie tai skelbiama, kai Pakistano pareigūnams ketvirtadienį teko panaudoti ašarines dujas, siekiant išvaikyti šimtus žmonių, kurie mėgino per vieną sienos perėjimo punktą patekti į Afganistaną, kuris ankstesnę dieną buvo uždarytas, kai Talibanas užėmė prie jo esančią teritoriją Afganistano pusėje.

„Nevaldoma, maždaug 400 žmonių minia mėgino jėga kirsti perėjimą. Jie mėtė akmenis, dėl to mes buvome priversti panaudoti ašarines dujas“, – teigė neįvardytu norėjęs likti vienas Pakistano saugumo pareigūnas.
Jis nurodė, kad nuo trečiadienio pasienyje susirinko apie 1,5 tūkst. sieną kirsti norėjusių žmonių. Tačiau aukšto rango Čamano miesto vyriausybės pareigūnas Jumadadas Khanas teigė, kad situacija dabar yra „kontroliuojama“.

Šaltinis Talibane naujienų agentūrai AFP nurodė, kad šimtai žmonių susirinko ir Afganistano pusėje, vildamiesi patekti į Pakistaną. „Kalbamės su Pakistano valdžios institucijomis. Šiandien numatytas oficialus susitikimas dėl sienos atidarymo ir, viliamės, ji bus atidaryta per pora dienų“, – teigė šaltinis.

Sienos perėjimo punktas suteikia tiesioginę prieigą prie Pakistano Baločistano provincijos, kurioje jau kelis dešimtmečius yra įsikūrusi Talibano vadovybė bei nežinomas rezervinių kovotojų skaičius.

Nuo sienos nusidriekęs greitkelis veda į Pakistano ekonominį centrą Karačį ir į jo prie Arabijos jūros esantį uostą, kuris laikomas kertiniu akmeniu Afganistano multimilijardinėje heroino prekyboje, kuri jau daugybę metų yra vienas pagrindinių Talibano finansavimo šaltinių.

Spin Boldako rajone esantis minėtas sienos perėjimo punktas yra paskutinis iš virtinės tokių vietų ir sausumos uostų, kuriuos pastarosiomis savaitėmis užėmė sukilėliai, siekdami neleisti Kabului gauti itin reikalingų pajamų ir patys pasipelnyti.

Afganistano vidaus reikalų ministerija paneigė, kad Talibanas perėmė prie Spin Boldako sienos perėjimo punkto esančią teritoriją, nepaisant to, kad socialiniuose tinkluose buvo paskelbta daugybė nuotraukų su ten buvusiais atsipalaidavusiais sukilėlių kovotojais.

Praėjus kelioms valandoms po teritorijos užėmimo, Pakistano pusėje buvęs AFP reporteris nurodė matęs apie 150 motociklais važiavusių Talibano kovotojų, kurie mojavo sukilėlių vėliavomis ir reikalavo būti įleisti į Afganistaną.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)