Pareigūnas, neturėjęs įgaliojimų viešai komentuoti šio klausimo, sakė, kad per operaciją „Allies Refuge“ („Sąjungininkų prieglobstis“) pirmiausiai bus sudaryta galimybė išskraidinti iš Afganistano asmenis, turinčius specialiąsias imigrantų vizas ir jau paprašiusius suteikti leidimą gyventi Jungtinėse Valstijose.

J. Bidenas patyrė tiek demokratų, tiek respublikonų įstatymų leidėjų spaudimą parengti planą, kaip būtų galima evakuoti Amerikos kariuomenei padėjusius asmenis iš Afganistano, kurį ateinantį mėnesį turėtų palikti paskutinės JAV pajėgos.

Baltieji rūmai praeitą mėnesį pradėjo konsultuoti Kongreso narius dėl savo derinamų planų.

Evakuacijos planas gali būti pritaikytas dešimtims tūkstančių afganistaniečių. Keli tūkstančiai su JAV bendradarbiavusių žmonių ir jų šeimos narių jau yra pateikę prašymus suteikti specialiąsias imigracijos vizas.

J. Bideno administracija taip pat aiškinasi galimybes priglausti evakuojamus afganistaniečius kurioje nors trečioje šalyje arba JAV teritorijoje, kol bus nagrinėjami šių žmonių prašymai išduoti vizas.

Administracija svarsto galimybę pasinaudoti Valstybės departamento samdomais komerciniais lėktuvais, o ne kariniais orlaiviais, sakė kitas administracijos pareigūnas, pageidavęs neviešinti jo vardo, nes šie reikalai yra svarstomi tarnybų viduje. Visgi jeigu kuriuo nors metu Valstybės departamentas paprašytų leisti pasinaudoti kariuomenės orlaiviais, kariškiai bus pasiruošę jų suteikti, pridūrė pareigūnas.

Buvusi JAV misijų Tadžikistane, Turkmėnijoje ir Kosove vadovė Tracey Jacobson vadovauja Valstybės departamento Koordinavimo grupei, turinčiai įgyvendinti prezidento įsipareigojimus organizuojant operaciją „Allies Refuge“. Į šią grupę taip pat įtraukta atstovų iš Gynybos ir Krašto saugumo departamentų.

Prie šios operacijos prisidedančių tarnybų pastangas koordinuoja Krašto saugumo patarėjo pavaduotojas Russas Traversas, anksčiau vadovavęs Nacionaliniam kovos su terorizmu centrui, nurodė pareigūnai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)