Autoriai teigia, kad šis tyrimas – išsamiausias iš kol kas esamų, patvirtinantis kitus tyrimus apie tai, kad vaikams ir paaugliams maža tikimybė būti hospitalizuotiems dėl sunkių viruso padarinių, rašoma bloomberg.com. COVID-19 stiprina sunkių ligų grėsmę vaikams, jau sergantiems sunkiomis ligomis ar turintiems sveikatos problemų, tačiau net ir tokiais atvejais rizika mažesnė nei suaugusiems.

Anglijoje pastarosiomis savaitėmis infekcija daugiausia plito tarp 15–29 m. amžiaus žmonių, o sparčiausiai padaugėjo 5–14 m. vaikų užsikrėtimų. Turint omenyje, kad JK 68 proc. suaugusių jau turi vieną skiepą, o daugiau nei 50 proc. yra visiškai paskiepyti, infekcijų daugėjimas rodo, kad užkratas gali sparčiau plisti per vaikus.

„Akivaizdu, kad duomenys atspindi padėtį ligoninėse – sunkiai sergančių vaikų yra labai nedaug“, – pranešime cituojama Londono imperiškojo koledžo imunologijos ir infekcinių vaikų ligų temomis dėstanti Elizabeth Whittaker.

Tyrimui naudoti duomenys iš laikotarpio iki vasario mėnesio, tiesa, E. Whittaker pabrėžė, kad situacija nepakito, net pastaruoju metu paplitus delta atmainai.

Vieno iš analizėje apžvelgtų tyrimų duomenimis, JK jaunesniems nei 18 m. asmenims šansas atsidurti intensyviosios terapijos skyriuje, užsikrėtus koronavirusu, buvo tik 1 iš 50 000. Trumpoje spaudos konferencijoje tyrėjai teigė – ligos, kaip antai, astma ar cistinė fibrozė, beveik nedidina su koronavirusu susijusių ligų riziką, nors kiek anksčiau manyta priešingai.

„Daugumos pediatrų nuomone, pirmuoju pandemijos etapu veikiausiai buvo saugoma pernelyg daug vaikų, o remiantis šios analizės duomenimis, reikėtų saugoti išties nedaug vaikų“, – trumpoje spaudos konferencijoje sakė Londono universiteto koledžo vaikų ir suaugusiųjų sveikatos profesorius Russellas Vineris. Jis vadovavo dviem iš tyrimų, apžvelgtų analizėje.

Koronavirusas Jungtinėje Karalystėje

Analizė atlikta, remiantis trimis tyrimais (jie dar nėra įvertinti ekspertų), kuriuos atliko Londono universiteto, Bristolio universiteto, Jorko universiteto ir Liverpulio universiteto tyrėjai. Preliminarūs duomenys bus pateikti Britanijos jungtiniam vakcinavimo ir imunizacijos komitetui, Sveikatos ir socialinės rūpybos departamentui ir Pasaulio sveikatos organizacijai, siekiant suteikti informacijos apie jaunesnių nei 18 m. asmenų apsaugą ir vakcinavimą JK ir kitur, teigiama pranešime.

Dauguma vaikų nepatyrė sunkiausių koronaviruso padarinių, jiems pasireiškė nestiprūs simptomai arba simptomų apskritai nebūta, tiesa, užfiksuotas nedidelis skaičius sudėtingų atvejų, pasibaigusių vaikų hospitalizavimu ar net mirtimi.

Vis daugiau vaikų patiria vadinamąjį „ilgąjį COVID“ – įvairus simptomus po infekcijos, kaip antai, didžiulį nuovargį, depresiją ir kt. Daugelyje šalių per vaikus plinta infekcija, tad vyriausybės patiria spaudimą spartinti jaunesnio amžiaus asmenų skiepijimą.

Kaip rašoma pranešime, tyrimuose apie jaunesnio amžiaus asmenis nebuvo nagrinėtas „ilgojo COVID“ poveikis.

JAV – viena iš nedaugelio šalių, kuriose vakcinos nuo koronaviruso siūlomos 12 m. ir jaunesniems vaikams. JK pritarta „Pfizer-BioNTech“ vakcinai paaugliams, tačiau skiepijimas dar neprasidėjo. Europoje taip pat pritarta šiai „Pfizer“ vakcinai, tiesa, skiepijama tik Prancūzijoje ir dar keliose šalyse.