„Afganistanietės moterys ir merginos patirs neapsakomą žalą. Tai yra klaida... Jos tiesiog bus paliktos būti išžudytos šių itin brutalių žmonių ir tai drasko mano širdį“, – G. W. Bushas sakė Vokietijos transliuotojui „Deutsche Welle“.

Buvęs respublikonų prezidentas, kurio nurodymu 2001 metų rudenį po rugsėjo 11-osios atakų į Afganistaną buvo pasiųsta karių, nurodė manąs, kad tokios pat nuomonės laikosi Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

G. W. Bushas teigė, kad A. Merkel, kuri vėliau šiais metais ketina užbaigti savo politikės karjerą, „atnešė elegancijos ir orumo į labai svarbias pareigas ir priėmė labai sunkių sprendimų“.

JAV ir NATO pajėgos gegužės pradžioje pradėjo pasitraukimą iš Afganistano ir turėtų užbaigti šį procesą iki rugsėjo 11-osios, praėjus 20 metų po atvykimo į šią karo draskomą šalį.

Didžioji dauguma iš Afganistane buvusių 2,5 tūkst. JAV ir 7,5 tūkst. NATO karių, kai JAV prezidentas Joe Bidenas balandį paskelbė detales apie jų išvedimą, dabar jau yra grįžę namo. Jie paliko Afganistano pajėgas kovoti su įsidrąsinusiu Talibanu, kuris, regis, yra užsibrėžęs iškovoti karinę pergalę.

Šalis šiuo metu susiduria su krize, sukilėliams perimant vis daugiau teritorijų ir priverčiant vis daugiau šeimų palikti savo namus. Viską komplikuoja šalyje atsinaujinęs COVID-19 protrūkis.

Jungtinės Tautos (JT) sekmadienį teigė, kad aštrėjantis konfliktas sukelia „vis daugiau kančių“ smurto draskomoje šalyje, ir paragino toliau skirti šaliai finansinę pagalbą.

Tačiau J. Bidenas savo ruožtu anksčiau tvirtino, kad atėjo laikas užbaigti JAV dalyvavimą šiame kare ir leisti afganistaniečiams patiems susikurti savo ateitį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)