Tradicinis Prancūzijos nacionalinės šventės paradas sugrįžtą į Eliziejaus Laukų prospektą po metų pertraukos, padarytos dėl COVID-19 pandemijos.

Paradui vadovaus maždaug 80 prancūzų ir kitų Europos šalių specialiųjų pajėgų narių iš Sachelyje veikiančių tarptautinių pajėgų „Takuba“.

Tokiu pasirinkimu Paryžius pasiunčia diplomatinę žinią. Ceremonijai vadovausiantis E. Macronas praėjusį mėnesį paskelbė apie prancūzų pajėgų mažinimą Sachelio regione ir viliasi, kad dažnai entuziazmo nerodančios partnerės Europoje padidins savo įsipareigojimus „Takuba“.

Paryžius nori, kad „Takuba“, kurias šiuo metu sudaro tik 600 karių, įskaitant 300 prancūzų, perimtų daugiau atsakomybės iš 5,1 tūkst. karių, dalyvaujančių Prancūzijos operacijoje „Barkhane“ („Barchanas“) prieš islamistų grupuotes Vakarų Afrikoje. Operacija drauge su vietos kariais vykdoma jau aštuonerius metus.

Paradas bus kuklesnis nei įprasta, tribūnose bus tik 10 tūkst. žmonių, o ne 25 tūkstančiai. Be to, prognozuojama liūtis galėtų sutrikdyti paradą ir lėktuvų rikiuočių praskridimą.

Orai gali trukdyti ir fejerverkams visoje šalyje – dar vienam populiariam Bastilijos paėmimo – svarbaus 1789 metų Prancūzijos revoliucijos įvykio – dienos elementui.

Tuo pačiu Rivjeros miestas Nica minės ir penktąsias teroristinės atakos, kai užpuoliko į fejerverką stebėjusią minią nukreiptas sunkvežimis mirtinai sužalojo 86 žmones, metines.

Premjeras Jeanas Castexas atvyks į Nicą dalyvauti ceremonijoje prie memorialo aukoms. Per ceremoniją kaip taikos ženklas į dangų bus paleisti 86 balandžiai.

Vėliau vakare miesto pareigūnai organizuoja koncertą, o 22 val. 34 min., kai prieš penkerius metus prasidėjo ataka, jos aukų atminimas bus pagerbtas 86 šviesos pluoštais apšvietus Viduržemio jūros krantą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)