Įtarimai, kad Baltarusija, keršydama už ES sankcijas, naudoja migrantus kaip ginklą, ir parama šalies ilgalaikio lyderio Aliaksandro Lukašenkos oponentams pirmadienį buvo aptarti Europos Parlamente ir ES Užsienio reikalų taryboje, rašo politico.eu.

„Panašu, kad Baltarusijos valdžia dabar palengvino nereguliarios migracijos sąlygas, – veikiausiai keršydama už ES baudžiamąsias priemones ir reaguodama į Lietuvos paramą pilietinei visuomenei Baltarusijoje“, – per bendrą Parlamento Vidaus reikalų ir Užsienio reikalų komitetų posėdį liudijo ES vidaus reikalų komisarė Ylva Johansson.

Y. Johansson pažymėjo, kad migrantų atvykimo metodas vis dar tiriamas, bet šiuo metu aiškėja, kad į Baltarusijos sostinę Minską per dieną atskrenda keli lėktuvai, atgabenantys migrantų iš Stambulo bei Bagdado. Pareigūnai nurodo, kad artimiausiomis dienomis į Lietuvą turėtų atvykti mažiausiai 60 ES pasienio sargybinių.

Nors dauguma migrantų, patekusių į Lietuvą, yra irakiečiai arba sirai, yra migrantų ir iš Afrikos šalių, įskaitant Kongo Demokratinę Respubliką bei Kamerūną.

Paklaustas, ar padėtis Lietuvoje nekelia būtinybės atnaujinti senas ES pastangas naujam migracijos paktui parengti, aukšto rango ES užsienio reikalų atstovas Josepas Borrellis pareiškė, kad šią padėtį turėtų padėti suvaldyti sienų apsaugos agentūra „Frontex“.

„Būtent dėl to mes ir įsteigėme „Frontex“, kad ji padėtų šalims narėms spręsti migracijos krizes“, – per spaudos konferenciją po minėto susitikimo sakė J. Borrellis.


Europos Komisijos viceprezidentas Margaritis Schinas teigė, kad „ES stovi kartu su Lietuva. Permetus pareigūnus suteikti skubią pagalbą šiandien „Frontex“ nutarė pradėti žaibišką pasienio intervenciją. Tai bus antroji šalis narė po Graikijos, sulaukusi tokios pagalbos. Neleisime žmonių naudoti kaip politinių įrankių“, – vakar savo „Twitter“ paskyroje rašė politikas.

„Šiandien kalbėjau su Europos Parlamento Teisingumo komitetu apie besiklostančią situaciją Lietuvosir Baltarusijos pasienyje. Dar kartą akcentavau Europos Sąjungos solidarumą su Lietuva“, - vakar teigė Ylva Johansson.

Portalas brusselstimes.com sekmadienį rašė, kad ES ketina skirti daug dėmesio krizei sureguliuoti, o pradinė „Frontex“ greitai padvigubės. „Operacija, kuri prasidėjo su tuzinu pareigūnų ir patrulių ekipažų, per ateinančią savaitę daugiau nei padvigubės“, – rašoma portale.

„Didelės įtampos“ padėtis

„Frontex“ direktorius Fabrice`as Leggeri teigė, kad jo agentūra tikėjosi, jog Baltarusija gali panaudoti migrantų srautus kaip politinį ginklą, todėl dar nuo praėjusio rudens stebi šios šalies sienas.

„Tai akivaizdus ženklas, jog kažkas vyksta kur kas intensyviau“, – kalbėjo F. Leggeri ir pridūrė: „Matome, kad tvyro didelė įtampa, situacija artimiausiomis dienomis gali dar labiau pablogėti.“

Jo teigimu, A. Lukašenkos vyriausybė sąmoningai skatina migrantų antplūdį – prisidengdama vakcinavimu nuo koronaviruso, kviečia žmones atvykti į Baltarusiją be vizų.

„Baltarusija paskelbė, kad 73 šalių piliečiai gali be vizų atvykti į Baltarusiją ir pasilikti joje iki penkių dienų, kad gautų vakciną nuo COVID“, – sakė jis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (545)