„Vakar pradėjome puolimą“ pietiniame Raja Azebo rajone, naujienų agentūrai AFP sakė Tigrėjaus pajėgų atstovas Getachew Reda. Ši žinia buvo paskelbta praėjus dviem savaitėms po federalinės vyriausybės sprendimo vienašališkai paskelbti paliaubas, sukilėliams suintensyvinus spaudimą.

„Sugebėjome priversti sprukti federalines gynybos pajėgas ir amharų specialiųjų pajėgų divizijas“, – pridūrė jis.

Pasak sukilėlių atstovo, kautynės taip pat vyksta Tigrėjaus vakaruose. Jungtinės Valstijos anksčiau išsakė nuogąstavimų dėl etninio valymo grėsmės tame rajone.

„Sugebėjome užimti didžiąją dalį pietų Tigrėjaus, įskaitant Koremą ir [pagrindinį rajono miestą] Alamatą“, – pabrėžė Getachew Reda.

Sukilėlių pareiškimų nepriklausomi šaltiniai negalėjo patvirtinti, nes dauguma ryšių tinklų tame regione neveikė, o Etiopijos kariuomenės atstovas į prašymą pakomentuoti padėtį kol kas neatsakė.

Po aštuonis mėnesius trukusių intensyvių susirėmimų su federalinėmis pajėgomis sukilėlių Tigrėjaus gynybos pajėgos (TDF) praeitą mėnesį užėmė dideles teritorijas šiame regione, įskaitant jo sostinę Mekelę.

Konfliktą aštrino šiurpios žudynės ir paplitęs lytinis smurtas. Tūkstančiai žmonių žuvo, o Jungtinės Tautos perspėjo, kad šimtams tūkstančių gyventojų iškilusi bado grėsmė.

Lapkritį saugumo pajėgos ir pareigūnai iš kaimyninio Amharos regiono persikėlė į Tigrėjaus pietines ir vakarines sritis, palaikomi Etiopijos kariuomenės, kai šio karo ankstyvuoju etapu sukilėlių pajėgos atsitraukė.

„Mes pažadėjome kiekvieną Tigrėjaus pėdą“, – pabrėžė Getachew Reda.

Jis pridūrė, kad TDF kovotojai „tebepersekioja“ vyriausybę remiančias pajėgas. „Nenorime suteikti jiems galimybės persigrupuoti“, – nurodė sukilėlių atstovas.

Į pietus nuo Tigrėjaus esančio Amharos regiono vietos administracijos biuras pirmadienį paskelbė „masinę mobilizaciją“ ir nurodė ginklų ir maisto turintiems žmonėms vykti į Celemčio rajono centrą Mai Cebrį.

Dvi dienos prieš sukilėliams pradedant puolimą buvo paskelbti rezultatai, rodantys, kad birželį surengtus rinkimus triuškinamai laimėjo premjeras Abiy Ahmedas. Rinkimai buvo surengti nepaisant konflikto Tigrėjuje, smogusio vyriausybės vadovo tarptautinei reputacijai.

TDF pareiškė, kad Mekelės ir didžiosios Tigrėjaus dalies užėmimas yra didelė pergalė, o vyriausybės vienašališkas paliaubas iš pradžių vadino „pokštu“.

Sukilėlių lyderiai vėliau sakė „iš principo“ priimantys paliaubas, bet iškėlė griežtas sąlygas dėl Eritrėjos ir amharų pajėgų išvedimo iš Tigrėjaus.

Abiy Ahmedas ir kiti pareigūnai savo ruožtu tvirtino, kad federalinės pajėgos atliko strateginį atsitraukimą, kad galėtų susitelkti į kitas grėsmes.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)