Gaisrai privertė iš daugelio retai apgyventų teritorijų evakuoti žmones. Gaunama pranešimų apie regione sudegusius namus ir kitus statinius, bet bendras žalos mastas tebevertinamas.

Ugnis JAV vakaruose siaučia regioną apėmus antrai pavojingų karščių bangai per kelias pastarąsias savaites. Pasak mokslininkų, klimato kaitos sukelta itin ilgai trunkanti sausra taip pat sukūrė sąlygas, itin palankias gaisrams sparčiai plisti.

Visgi Nacionalinė orų tarnyba (NSW) nurodė, kad daugelyje vietovių kaitra jau turėtų greitai atlėgti.

Du didžiausi gaisrai yra apėmę miškus Kalifornijos valstijos šiaurės rytinėje dalyje ir Oregono pietuose. Iš jų sklindantys dūmų debesys nešami ir į kitas valstijas.

Bekvurto kompleksinis gaisras, susidaręs susijungus dviem žaibavimo sukeltiems gaisrams, apėmė apie 362 kv. kilometrų plotą ties šiaurės Kalifornijos riba su Nevada. Plumaso nacionalinio miško pareigūnai sakė, kad ugniagesiai sėkmingai lokalizavo liepsnas beveik ketvirtadalyje gaisro ploto, bet kai kuriose vietose ugnis toliau sparčiai plinta.

Kalifornijos Laseno ir Plumaso apygardų retai apgyventose vietovėse daugiau kaip 3 000 buvo paraginti evakuotis. Kažkiek pastatų praeitą savaitgalį supleškėjo Doilio miestelyje, turinčiame apie 600 gyventojų.

„Atvyko žalos vertintojų grupė patvirtinti ir įvertinti pranešimus apie apgadintus arba sunaikintus statinius“, – sakoma nacionalinio miško administracijos pranešime.

Tuo metu Oregone siaučiantis Butlego gaisras apėmė 621 kv. kilometrą Frimonto-Vinemos nacionaliniame miške netoli Spreig Riverio miestelio Klamato apygardoje.

Per savaitgalį šis gaisras išsiplėtė mažiausiai dvigubai, bet vėliau liepsnų plitimą pavyko pristabdyti, sakė Oregono valstijos priešgaisrinės tarnybos viršininko atstovas Richas Saalsaa.

„Tai leido ugniagesiams įrengti daugiau [priešgaisrinių] linijų ir pereiti į puolimą“, – aiškino jis.

Gaisro pietiniame pakraštyje sudegė septyni namai ir 43 pagalbiniai pastatai, nurodė R. Saalsaa.

Atstovas nurodė, kad toje retai apgyventoje vietovėje į evakuacijos zoną patenka maždaug 1 926 namai, bet neaišku, kiek žmonių juose gyvena.

Ugniagesiams rūpesčių tebekelia permainingas vėjas, bet kaitra šiek tiek atlėgo.

Vidurio Oregone sekmadienį netoli kurortinio Sisterso miestelio sekmadienį kilęs gamtinis gaisras išsiplėtė iki 16 kv. kilometrų.

Butlego gaisras sutrikdė elektros tiekimą Kalifornijoje, todėl valstijos elektros tinklų įmonė paragino gyventojus 16–21 val. savanoriškai riboti energijos vartojimą, kad apkrova kiek įmanoma sumažėtų.

Vašingtono valstijoje per audrą su perkūnija kilęs kitas miško gaisras jau išdegino 223 kv. kilometrus. Pirmadienį jis buvo 20 proc. suvaldytas.

Dar vienas gaisras į vakarus nuo Vintropo atkirto vieną iš kelių per Kaskadinius kalnus, vedantį į turistų pamėgtas saugomas teritorijas.

Aidaho valstijos gubernatorius Bradas Little'as mobilizavo Nacionalinę gvardiją padėti kovoti su dviem žaibų sukeltais gaisrais, kartu išdeginusiais beveik 62 kv. kilometrų perdžiūvusių miškų.

Sekmadienio popietę taip pat kilo naujas gaisras Siera Nevados kalnuose į pietus nuo Josemičio nacionalinio parko. Liepsnos išplito daugiau kaip 15,5 kv. kilometrų plote, todėl dviejose apygardų teritorijose teko paskelbti evakuacijas. Vis dėlto iki ankstaus pirmadienio liepsnos menkai teišplito, o 5 proc. gaisro buvo pavykę suvaldyti.

Liepą atslinkusi kaitros banga lydėjo JAV vakarams neįprastus birželio karščius. Be to, visame regione stebima stiprėjanti sausra.

Su klimato kaita siejama „megasausra“ didina gaisringumą, susikaupiant didelei išdžiūvusių augalų masei. Anot mokslininkų, prie šios padėties taip pat prisidėjo dešimtmečius JAV vakaruose taikytos priešgaisrinės priemonės, neleidusios per mažesnius gaisrus natūraliai sumažėti teritorijose besikaupiančio kuro kiekiui.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)