Naujas ministrų kabinetas didžiausią dėmesį turi skirti ekonominiam atsigavimui po COVID-19 pandemijos.

Šeštadienį P. Sanchezas pertvarkė savo vyriausybę pirmą kartą nuo kairiosios koalicijos atėjimo į valdžią 2020 metų sausio mėnesį. Jis atleido kelis politikos sunkiasvorius, tarp jų vicepremjerę Carmen Calvo, ir pakvietė septynis naujus veidus.

Premjero teigimu, pertvarkymas reiškia „kartų atsinaujinimą“, nes vidutinis ministrų amžius dabar yra 50, o ne 55 metai. Moterys vyriausybėje dabar sudarys 63 proc., palyginti su 54 proc. iki pertvarkymo.

P. Sanchezas, kurio Socialistų partijos populiarumas yra smukęs, sakė, kad naujoji vyriausybė pradės ekonominio ir socialinio atsigavimo „naują etapą“.

Moterys dabar vadovauja 14 iš 22 Ispanijos ministerijų. P. Sanchezas feminizmą ir lyčių lygybę yra padaręs savo vyriausybės vėliava.

Vicepremjere paskirta ekonomikos ministrė Nadia Calvino, buvusi Europos Komisijos biudžeto departamento generalinė direktorė.

Užsienio reikalų ministrę Aranchą Gonzalez Layą poste pakeitė Jose Manuelis Albaresas, ėjęs Ispanijos ambasadoriaus Prancūzijoje pareigas.

A. Gonzalez Laya sulaukė daug kritikos leidusi ligoninėje Ispanijoje gydyti Vakarų Sacharos nepriklausomybės lyderį Brahimą Ghali. Sprendimas supykdė Maroką, reiškiantį pretenzijas į šią buvusią Ispanijos koloniją.

Už Vakarų Sacharos nepriklausomybę nuo Maroko kovojančio fronto POLISARIO lyderis birželio 2-ąją išvyko iš Ispanijos, bet diplomatiniai santykiai lieka įtempti.

J. M. Albaresas sakė norintis „toliau stiprinti“ ryšius su „puikiu kaimynu ir draugu“ Maroku.

Gegužės pradžioje regioniniuose rinkimuose Madride socialistus ir jų koalicijos partnerę „Podemos“ aplenkė konservatyvioji Liaudies partija (PP), per rinkimų kampaniją raginusi švelninti dėl pandemijos įvestus suvaržymus.

Po tų rinkimų PP pagal populiarumą aplenkė socialistus.

Pastarojo meto apklausos rodo, kad PP ir kraštutinių dešiniųjų „Vox“ drauge laimėtų absoliučią daugumą parlamente, jei dabar būtų surengti visuotiniai rinkimai.

Birželį priimtas vyriausybės sprendimas suteikti malonę devyniems katalonų separatistams, nuteistiems ilgus metus kalėti dėl jų vaidmens per nesėkmingą 2017 metų bandymą paskelbti Katalonijos nepriklausomybę, taip pat sumažino populiarumą.

2020 metais nuo turizmo priklausoma Ispanijos ekonomika dėl kovos su pandemija priemonių susitraukė labiausiai Europos Sąjungoje.

Per kelerius ateinančius metus šalis turi gauti iki 140 mlrd. eurų iš ES ekonomikos gelbėjimo fondo.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)