Tuo metu ekspertai perspėja, kad vyriausybė suvaržymus laisvina per anksti.

„Mes tvirtai tikime, kad atėjo metas priartinti mūsų šalį prie įprasto gyvenimo, todėl liepos 19 dieną pereisime prie kito savo gairių žingsnio“, – parlamentui sakė sveikatos apsaugos sekretorius Sajidas Javidas.

Jo teigimu, epidemiologinė padėtis atitinka vyriausybės reikalavimus, keltus visiškam šalies ekonomikos atvėrimui nuo liepos 19 dienos ir ilgus mėnesius trukusių paskutinių suvaržymų atšaukimui.

Svarbiausias plano tikslas – paskiepyti pakankamai gyventojų ir užtikrinti, kad Nacionalinė sveikatos tarnyba (NHS) galėtų susitvarkyti su situacija, Britanijai kasdien registruojant po daugiau nei 30 tūkst. naujų užsikrėtimo greitai plintančia delta atmaina atvejų.

Mokslininkai būgštauja, kad paskutinių reikalavimų, tokių kaip privalomas apsauginių kaukių dėvėjimas ir fizinio atstumo laikymasis, atšaukimas gali vėl sukelti problemų. Pasak jų, turėtų likti galioti ir kitos rekomendacijos, pavyzdžiui, dėl darbo iš namų.

Pasak pareigūnų, vėl galės veikti tokios vietos kaip naktiniai klubai. Sveikatos apsaugos sekretorius teigė, kad verslas ir didelių renginių organizatoriai bus skatinami naudoti COVID-19 statuso sertifikatus „didelės rizikos aplinkose“.

Vyriausybė taip pat tikisi, kad žmonės dėvės apsaugines kaukes viešajame transporte ir uždarose erdvėse, tačiau teisiškai nustatytos tvarkos nebeliks.

S. Javidas pripažino, kad artimiausiais mėnesiais per parą registruojamų užsikrėtimo COVID-19 atvejų skaičius gali pasiekti 100 tūkst., bet pabrėžė, kad pilnai paskiepijus du trečdalius suaugusiųjų, ryšys tarp susirgimo atvejų, hospitalizacijų ir mirčių „smarkiai susilpnėjo“.

„Išliksime budrūs ir labai atidžiai stebėsime duomenis, taip pat ir ilgojo COVID'o poveikį“, – sakė jis parlamentarams, turėdamas omenyje daugelio sirgusiųjų patiriamus užsitęsusius ligos padarinius.

„Tačiau remdamiesi mūsų akivaizdoje esančiais įrodymais, mes nemanome, kad infekcijos lygis sukels nepakeliamą spaudimą NHS“, – nurodė sveikatos apsaugos sekretorius.

Ekspertų būgštavimus dar sustiprino vyriausybės sprendimas leisti daugiau nei 60 tūkst. futbolo aistruolių sekmadienį dalyvauti Europos futbolo čempionato finalo rungtynėse, kur žaidė Anglijos ir Italijos komandos ir kur beveik nebuvo laikomasi reikalavimų išlaikyti saugų atstumą.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) techniniam atsakui į COVID-19 protrūkį vadovaujanti Maria van Kerkhove (Marija van Kerkhovė) pareiškė, kad žiūrint finalą per televiziją ją buvo apėmęs „pražūtingas“ jausmas.

„SARS-CoV-2 delta variantas pasinaudos neskiepytais žmonėmis, žmonėms esant sausakimšoje aplinkoje, be kaukių, rėkiant/šaukiant/dainuojant“, – tviteryje parašė ji.

„Atsargumas yra gyvybiškai svarbus“

Tačiau JK ministras pirmininkas Borisas Johnsonas virtina, kad dabar pats laikas pereiti nuo teisiškai nustatytos tvarkos prie asmeninės atsakomybės ir vasarą pasiruošti potencialiai didesnei COVID-19 bangai žiemą.

„Mes esame provokuojančiai priartėję prie paskutinio mūsų karantino priemonių atsisakymo plano etapo, tačiau šis mūsų laisvių sugrąžinimo planas turi būti paskelbtas su įspėjimu“, – sakė jis prieš oficialų pranešimą.

„Nors fenomenalus vakcinavimas kiekvienam suaugusiajam suteikė tam tikrą apsaugą nuo viruso, o esminis ryšys tarp susirgimo atvejų, hospitalizacijų ir mirčių susilpnėjo, visuotinė pandemija dar nesibaigė“, – kalbėjo B. Johnsonas.

„Mums atsiveriant (COVID-19) atvejų daugės, todėl šiandien patvirtindami savo planą mes pasiųsime aiškią žinutę, – sakė premjeras. – Atsargumas yra gyvybiškai svarbus, ir mes visi turime prisiimti atsakomybę, kad nesugriautume savo pasiektos pažangos, užtikrindami, kad ir toliau saugome savo NHS.“

Nors užsikrėtimo atvejų skaičius pastaruoju metu gerokai išaugo, mirčių skaičius Britanijoje po masinės skiepijimo kampanijos išlieka gana stabilus, o dešinįjį politinį sparną palaikanti žiniasklaida liepos 19-ąją jau skelbia „Laisvės diena“.

Tačiau atsiranda požymių, rodančių, kad skiepijimo kampanijos tempas lėtėja, mažėjant besiskiepijančių tarp jaunesnio amžiaus suaugusiųjų.

JK intensyviosios terapijos medicinos valdybos narės Sarah Clarke teigimu, praėjusią savaitę į intensyvios terapijos skyrius patekusių pacientų padaugėjo 60 procentų ir „per dieną į intensyvios terapijos skyrius patenka daugiau nei 500 pacientų“.

„Tikrai norėčiau klysti dėl ypatingos apsaugos“, – sakė ji interviu radijui „Times“, kalbėdama apie B. Johnsono planą atsisakyti privalomo kaukių dėvėjimo ir reikalavimo laikytis fizinio atstumo Anglijoje.

Visuomenės saugumas nebus „tvarus, jei visi nuspręsime nusimesti kaukes ir manysime, kad vakcinavimo programa nebereikalinga“.

Kitos JK dalys – Škotija, Velsas ir Šiaurės Airija – pačios reguliuoja savo sveikatos politiką ir suvaržymus laisvina atsargiau.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)