Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas 2017 metais surengė derybas su dabar jau nušalintu Sudano prezidentu Omaru al Bashiru dėl karinio jūrų laivyno bazės Port Sudane Sudano Raudonosios jūros pakrantėje.

Sudanas nėra paskelbęs jokio pranešimo dėl šių derybų, bet Maskva paskelbė pernai gruodį pasirašiusi su Chartumu susitarimą 25 metams dėl bazės įkūrimo ir jos naudojimo.

Praėjusį mėnesį vienas Sudano aukšto rango karininkas sakė, jog šalis persvarsto šį dokumentą, nes nustatyta, kad kai kurios jo sąlygos yra „šiek tiek žalingos“.

Pirmadienį per spaudos konferenciją Maskvoje su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu M. al Mahdi sakė, kad parlamentas studijuos minimą susitarimą.

„Dabar mūsų vyriausybė yra atskaitinga naujam įstatymų leidybos mechanizmui, – žurnalistams sakė ji. – Sudano įstatymų leidžiamasis organas aptars ir svarstys šį dokumentą.“

Pagal susitarimą Rusijos kariniam laivynui turėtų būti leista bazėje vienu metu laikyti iki keturių laivų, įskaitant atominius laivus. Bazėje turėtų dirbti iki 300 kariškių ir civilių.

Įstatymų leidėjai vertins, ar susitarimas yra „naudingas pačiam Sudanui ir strateginiams Rusijos ir Sudano tikslams“, pirmadienį Maskvoje sakė M. al Mahdi.

Dešimtmečius šalis dėl Vašingtono sankcijų O. al Bashiro vyriausybei karinėje srityje buvo priklausoma nuo Rusijos.

Tačiau 2019 metais nuvertus O. al Bashirą Sudanas tapo artimesnis JAV, o pernai Vašingtonas išbraukė Chartumą iš savo „juodojo sąrašo“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)