37 metų Aleksandras Laškarava, dirbęs nepriklausomam televizijos kanalui „Pirveli“, mirė sekmadienį, praėjus kelioms dienoms po to, kai buvo smarkiai sumuštas per protestą prieš planuotas LGBTQ „Pride“ eitynes.

Jo mirtis sekmadienį išprovokavo demonstraciją prie parlamento, į kurią susirinko maždaug 8 tūkst. žmonių.

Pirmadienį keletas opozicijos įstatymų leidėjų užėmė parlamento pirmininko vietą ir pareikalavo premjero Iraklio Garibašvilio atsistatydinimo.

Pasak jų, ministras pirmininkas ir valdančioji partija „Sakartvelo svajonė“ toleruoja smurtą prieš žiniasklaidos darbuotojus.

Nepriklausomos televizijos „Mtavari“ transliuotoje filmuotoje medžiagoje buvo įamžintos chaotiškos scenos, kaip opozicijos parlamentarai pešasi su valdančiosios partijos atstovais.

Parlamento sesija buvo atnaujinta, kai iš parlamento pirmininko vietos buvo jėga išvestos keturios ją užėmusios parlamentarės.

Praėjusį pirmadienį A. Laškaravą užpuolė ir sumušė prieš LGBTQ nusiteikę protestuotojai. Vyrui buvo sulaužyti veido kaulai.

Iš viso tą dieną LGBTQ priešininkai, protestavę prieš planuotas LGBTQ eitynes, užpuolė daugiau nei 50 žurnalistų. Saugumo sumetimais eitynės buvo atšauktos.

Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga pasmerkė išpuolius prieš žurnalistus ir paragino patraukti kaltininkus atsakomybėn.

Pirmadienį vakare rengiamas naujas antivyriausybinis protestas. Demonstrantai žada protestus rengti kasdien, kol I. Garibašvilis neatsistatydins.

Ministras pirmininkas šį protesto judėjimą pavadino sąmokslu prieš bažnyčią, kuriam vadovauja ištremtas buvęs prezidentas Michailas Saakašvilis, ir patikino, kad jis yra „pasmerktas“.

Jis dar kartą pažadėjo greitai ištirti operatoriaus mirties, kurią pavadino „neįtikėtina tragedija“, aplinkybes.

Garsūs Sakartvelo televizijos veidai ir kiti žurnalistai kaltina I. Garibašvilio vyriausybę surengus smurtingą kampaniją prieš žurnalistus.

„Reporteriai be sienų“ apkaltino šalies valdžią „nusikalstamu pasyvumu“.

Kritikai kaltina valdančiosios partijos „Sakartvelo svajonė“ vyriausybę nebyliai pritariant homofobų ir nacionalistų grupėms. Šios grupės, laikomos valdančiosios partijos šalininkėmis, taip pat rengia protestus prieš provakarietiškas opozicines partijas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)