Politinė krizė šalyje tęsiasi jau keli mėnesiai, vykstant kivirčams tarp premjero K. P. Sharmos Oli ir jo partijos lyderių.

„Paleistas parlamentas bus sugrąžintas“, – savo nutartyje rašė teismas.

K. P. Sharma Oli iš pradžių parlamentą paleido gruodį, bet Aukščiausiasis Teismas šį premjero žingsnį paskelbė nekonstituciniu ir parlamentą sugrąžino.

Tuomet 69 metų premjeras pralaimėjo balsavimą dėl pasitikėjimo žemuosiuose parlamento rūmuose.

Vis dėlto jis buvo sugrąžintas į premjero postą pagrindinėms opozicinėms partijoms negavus daugumos paramos visame parlamente.

Gegužę K. P. Sharma Oli vėl pabandė paleisti parlamentą, bet jo sprendimą įstatymų leidėjai ir politikos aktyvistai užginčijo Aukščiausiajame Teisme.

Teismo nutartyje sakoma, kad iki antradienio K. P. Sharmą Oli turėtų pakeisti pagrindinės opozicinės jėgos lyderis Sheras Bahaduras Deuba, padaręs pareiškimą dėl turimos daugumos.

Kad išsilaikytų premjero poste, Sh. B. Deuba per mėnesį turi laimėti balsavimą dėl pasitikėjimo žemuosiuose parlamento rūmuose.

Nepalo Kongreso lyderis Sh. B. Deuba anksčiau pareiškė turintis 149 deputatų 275 vietų žemuosiuose parlamento rūmuose paramą.

K. P. Sharmos Oli vyriausybė į valdžią atėjo 2018 metais, užsitikrinusi dviejų trečdalių daugumą. Tikėtasi, kad stiprus per rinkimus įgytas mandatas nutrauks nestabilumo ir vyriausybių kaitos metų virtinę, dar labiau komplikuotą niokojamo žemės drebėjimo 2015-aisiais.

Sh. B. Deuba nuo 1995 iki 2018 metų keturis kartus buvo išrinktas Nepalo premjeru, taip pat ir per brutalų, dešimtmetį trukusį maoistų sukilimą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)