Turkmėnistano saugumo agentūros vyresnysis pareigūnas „Laisvosios Europos radijui / Laisvės radijui“ sakė, kad iš netoli Maro miesto dislokuotų karinių dalinių siunčiama daugiau karių sienos apsaugai sustiprinti. Maras įsikūręs maždaug už 400 kilometrų į šiaurę nuo Serhetabado, kuriame yra svarbus Turkmėnistano ir Afganistano sienos kirtimo punktas.

Leidimo kalbėti su žiniasklaida neturėjęs pareigūnas pridūrė, kad tarp papildomų pajėgų, siunčiamų į pasienį, yra karininkų, naikintuvų ir sraigtasparnių. Tiesa, nėra tiksliai aišku, kiek ten siunčiama karių ar karinės technikos vienetų.

Naujienų portalas turkmen.news taip pat pranešė, kad praėjusią savaitę į Serhetabado rajoną buvo nugabenta sunkiosios technikos.

Tuo tarpu Turkmėnistano sostinėje Ašchabade kai kurie atsargos kariai kviečiami į karo prievolės postus ir informuojami būti pasiruošę greitai dislokacijai, nurodė pareigūnas. Kol kas šis įsakymas netaikomas šalies mastu, tik Ašchabade.

Dideliu slaptumu ir griežtu valdymu pasižyminti šalies vyriausybė nieko nepranešė apie didinamą saugumą. Užtat teisėsaugos institucijų pareigūnai pradėjo siųsti daugiau įspėjimų eiliniams Turkmėnistano gyventojams nenaudoti virtualių privačių tinklų, kurie šalyje yra uždrausti, tačiau vis tiek plačiai naudojami norint apeiti vyriausybės įvestus interneto apribojimus.

Maro mieste, kuriame gyvena apie 100 tūkst. žmonių, vietos pareigūnai pradėjo organizuoti patriotines paskaitas valstybės tarnautojams.

Afganų pabėgėliai Tadžikistane

Turkmėnistano siena su Afganistanu driekiasi 800 kilometrų. Šioje kaimyninėje valstybėje saugumo situacija sparčiai prastėja, Talibano kovotojams puldinėjant provincijų centrus ir net kai kuriuos sienos kirtimo punktus.

Pranešama, kad šimtai afganistaniečių, įskaitant kareivius ir vietos policininkus, pabėgo į kitas kaimynines Vidurinės Azijos šalis, tokias kaip Tadžikistanas.

Praėjusią savaitę Tadžikistano pareigūnai pareiškė, kad, reaguodami į Talibano veiksmus, į pasienį nusiųs 20 tūkst. papildomų karių. Liepos 5 d. Tadžikistano sienos apsaugos tarnyba pranešė, jog per 24 val. į Tadžikistano teritoriją pateko daugiau nei 1 000 Afganistano kareivių.

Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) prezidentas Joe Bidenas pažadėjo, kad JAV pajėgos iš Afganistano bus išvestos iki rugpjūčio 31 d. Nuo tada Talibanas surengė nemažai greitų išpuolių ir dabar kontroliuoja maždaug trečdalį šalies rajonų ir rajonų centrų, kurių iš viso yra 421.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (250)