Taibėjui sunkiai sekėsi aprūpinti gyventojus vakcinomis. Ypač didelė kliūtis buvo kebli salos politinė padėtis.

Taibėjus ir Pekinas kaltino vienas kitą žlugdant susitarimus dėl COVID-19 vakcinų įsigijimo. Tuo metu „Foxconn“ ir TSMC pasiūlė abiem pusėms reputaciją leidžiantį išsaugoti sprendinį – nupirkti „Pfizer/BioNTech“ vakcinos iš platintojos Kinijoje ir paaukoti šiuos preparatus Taivanui.

„Aš ir mano komanda jaučiame visuomenės susirūpinimą ir lūkesčius dėl vakcinų. Mums palengvėjo, kad galime pateikti visuomenei atsakymą, jog buvo pasirašytos atitinkamos sutartys“, – per „Facebook“ parašė „Foxconn“ įkūrėjas Terry Gou.

„Pekino valdžia mums niekaip nenurodinėjo ir nesikišo į vakcinų įsigijimo procesą“, – pridūrė jis ir nurodė, kad vakcinos dozių bus gauta tiesiogiai iš Vokietijoje įsikūrusios farmacijos įmonės „BioNTech“.

„Foxconn“, didžiausia pasaulyje elektronikos gamybos užsakymų rangovė, ir TSMC, didžiausia puslaidininkių gamintoja, nurodė, kad išleis vakcinoms po 175 mln. JAV dolerių (apie 147 mln. eurų).

Pekino autoritarinė vyriausybė demokratiškai valdomą autonominį Taivaną laiko Kinijos teritorija ir žada kada nors šią salą susigrąžinti, prireikus – jėga.

Kinija stengiasi palaikyti Taivano tarptautinę izoliaciją, pavyzdžiui, blokuodama jo narystę Pasaulio sveikatos organizacijoje (PSO).

Taibėjus mėgino vakcinos įsigyti tiesiogiai iš „Pfizer/BioNTech“, bet išskirtines teises platinti šį preparatą Kinijoje, Honkonge, Makao ir Taivane turi Šanchajuje įsikūrusi įmonė įmonė „Fosun Pharma“.

Pastangos susitarti dėl tiesioginio tiekimo neatnešė pageidaujamų rezultatų. Taivanas dėl to kaltino Pekino įtaką.

Pekinas savo ruožtu kaltino Taivaną atsisakant susitarimo su „Fosun Pharma“ ir politizuojant vakcinų įsigijimą.

„Fosun“ vėlai sekmadienį paskelbtame pranešime nurodė pasirašiusi sutartį su Taivano bendrovėmis dėl 10 mln. vakcinos dozių įsigijimo ir pridūrė, kad preparatai bus paaukoti „ligų kontrolės institucijoms Taivano regione“.

„Fosun“ valdybos pirmininkas ir generalinis direktorius Wu Yifangas interviu Kinijos valstybiniam dienraščiui „Global Times“ skundėsi, kad Taibėjus „pažeidinėjo taisykles per visą šį procesą“, bet išsamesnių paaiškinimų nepateikė.

Jungtinės Valstijos ir Japonija neseniai padovanojo Taivanui atitinkamai 2,5 mln. ir 2,37 mln. vakcinų nuo COVID-19 dozių. Iki tol Taivanas buvo gavęs tik 726 tūkst. dozių. Birželio gale Lietuvos vyriausybė paskelbė skirsianti salai 20 tūkst. vakcinos dozių.

Taivano sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, iki šiol saloje paskiepyta tik 14 proc. iš 23,5 mln. gyventojų.

Sveikatos apsaugos ministras Chen Shih-chungas anksčiau atskleidė, kad sausį Taivanas ir „BioNTech“ buvo bebaigią derinti sutartį dėl vakcinų pirkimo, bet tuomet bendrovė pasiūlė iš Taivano pranešimo spaudai pašalinti žodžius „mūsų šalis“.

Pasak ministro, pareigūnai sutiko šią frazę pakeisti žodžiu „Taivanas“, bet sutarties rengimas liko įstrigęs.

Kinijos vyriausybė piktai reaguoja į bet kokius mėginimus pripažinti Taivaną nepriklausoma valstybe.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)