Remiantis rinkimų komisijos duomenimis, iki 23 val. 45 min. vietos (ir Lietuvos) laiku buvo skaičiuota daugiau nei 90 proc. rinkėjų balsų, o M. Sandu centro dešiniųjų partija „Veiksmas ir solidarumas“ (PAS) pirmavo surinkusi daugiau nei 47 proc. balsų.

„Tikiuosi, kad šiandiena bus sudėtingo laikotarpio Moldovai pabaiga. Tikiuosi, kad šiandien Moldovoje pasibaigs vagių valdymas“, – per „Facebook“ parašė 49 metų prezidentė.

Rinkėjų aktyvumas 2,6 mln. gyventojų turinčioje neturtingiausioje Europos šalyje, esančioje tarp Ukrainos ir Rumunijos, buvo kiek didesnis nei 48 procentai.

Balsalapiai tebebuvo skaičiuojami, bet M. Sandu šalininkai jau šventė pergalę prie jos rinkimų štabo būstinės sostinėje Kišiniove, pranešė vienas naujienų agentūros AFP korespondentas.

„Daugiau intrigos nebelieka. Sandu partija gaus daugumą“, – AFP sakė politologas Alexei Tulbure, buvęs Moldovos ambasadorius prie Jungtinių Tautų.

PAS pagrindiniai varžovai – socialistų ir komunistų koalicija, vadovaujama Kremliaus palaikomo buvusio prezidento Igorio Dodono ir buvusio prezidento Vladimiro Voronino – gavo apie 31 proc. balsų.

Balsuodama sostinėje Kišiniove, M. Sandu teigė balsavusi už pokyčius.

„Balsavau už sąžiningą parlamentą, su kuriuo dirbsiu, už parlamentą, kuris skirs į postus sąžiningus, kompetentingus žmones“, – atidavusi balsą žurnalistams teigė M. Sandu.

Jos pirmtakas 46 metų I. Dodonas, praėjusiais metais priverstas pripažinti pralaimėjimą prezidento rinkimuose, perspėjo nebalsuoti už tuos, kurie „perduos šalį išorės kontrolei“.

Moldovoje nuo seno vyrauja dvi priešingos stovyklos: pritariančiųjų glaudesniems ryšiams su Europos Sąjunga (ES) ir visų pirma Rumunija, ir besikabinančiųjų į sovietinių laikų santykius su Maskva.

I. Dodonui ištikimiems įstatymų leidėjams trukdant M. Sandu ištesėti duotus pažadus įgyvendinti reformas, buvusi Pasaulio Banko ekonomistė balandį paleido parlamentą ir paskelbė pirmalaikius rinkimus.