Prezidentė balandžio mėnesį paleido ankstesnį parlamentą, siekdama sustiprinti savo pozicijas prieš prorusiškąsias jėgas.

Remiantis rinkimų komisijos duomenimis, 22.30 val. vietos (ir Lietuvos) laiku buvo skaičiuota daugiau nei 40 proc. rinkėjų balsų, o M. Sandu centro dešiniųjų partija „Veiksmas ir solidarumas“ pirmauja surinkusi daugiau nei 44 proc. balsų.

Pagrindinės prezidentės partijos varžovės – Igorio Dodono vadovaujama socialistų ir buvusio prezidento Vladimiro Voronino vadovaujamų komunistų koalicija – yra surinkusi beveik 33 proc. balsų iš suskaičiuoto skaičiaus.

Balsuodama sostinėje Kišiniove, M. Sandu teigė balsavusi už pokyčius.

„Balsavau už sąžiningą parlamentą, su kuriuo dirbsiu, už parlamentą, kuris skirs į postus sąžiningus, kompetentingus žmones“, – atidavusi balsą žurnalistams teigė M. Sandu.

Jos pirmtakas I. Dodonas, praėjusiais metais priverstas pripažinti pralaimėjimą prezidento rinkimuose, perspėjo nebalsuoti už tuos, kurie „perduos šalį išorės kontrolei“.

Moldovoje, kuri yra įsispraudusi tarp Ukrainos ir NATO narės Rumunijos, nuo seno vyrauja dvi priešingos stovyklos: pritariančiųjų glaudesniems ryšiams su Europos Sąjunga (ES) ir visų pirma Rumunija, ir besikabinančiųjų į sovietinių laikų santykius su Maskva.

I. Dodonui ištikimiems įstatymų leidėjams trukdant M. Sandu ištesėti duotus pažadus įgyvendinti reformas, buvusi Pasaulio Banko ekonomistė balandį paleido parlamentą ir paskelbė pirmalaikius rinkimus.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)