Šioje šalyje, kuriai beveik tris dešimtmečius vadovauja prezidentas Aliaksandras Lukašenka, jau kurį laiką vyksta susidorojimas su opozicija. Apie naujausius reidus skelbiama praėjus dienai po to, kai saugumo pareigūnai užblokavo šalies seniausios naujienų organizacijos „Naša Niva“ internetinę svetainę ir surengė reidus dar mažiausiai trijų kitų regioninių laikraščių redakcijose.

Daugelis iš penktadienį surengtų reidų vyko vakariniame, netoli Lenkijos sienos esančiame Bresto mieste. KGB Tyrimų skyriaus vadovas Konstantinas Byčekas valstybinei televizijai sakė, kad šalyje vyksta „didelio masto operacija“, kurios tikslas – išvalyti Baltarusiją nuo „radikalų“.

Baltarusijos žurnalistų asociacija teigė, kad nuo ketvirtadienio sulaikyti 32 žiniasklaidos atstovai. Organizacija penktadienį nurodė, kad kai reido metu buvo sulaikomas „Naša Niva“ vyriausiasis redaktorius Jegoras Martinovičius, jis buvo sumuštas ir patyrė galvos sužalojimų.

Iš Baltarusijos išvykusi opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja pasmerkė naujausius reidus. „Mūsų nepriklausomi žurnalistai patiria smurtą ir kankinimus kalėjime, nes tiesiog dirba savo darbą“, – penktadienį ji rašė tviteryje.

Žurnalistai, kurie pernai nušvietė prieš A. Lukašenką vykusius protestus, pastaraisiais mėnesiais sulaukė itin daug spaudimo, o kai kurie jų gavo ilgas laisvės atėmimo bausmes.

Gegužę buvo užblokuotas populiarus naujienų portalas Tut.by ir dėl kaltinimų mokesčių vengimu sulaikyti keli jo darbuotojai.

Vakarų šalys dėl susidorojimo įvedė virtinę sankcijų A. Lukašenkai ir jo režimui, tačiau jų poveikis, regis, buvo ribotas, nes ginčijamas šalies lyderis toliau gauna paramą iš svarbios sąjungininkės Rusijos.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)