PHE vadovė Jenny Harries, be kita ko, dėl planuojamo ribojimų atšaukimo paragino žmones būti atsargius. Kartu ji atkreipė dėmesį į tai, kad vakcina akivaizdžiai veikia prieš delta atmainą. „Duomenys ir toliau rodo, kad smarkiai augant naujų infekcijų skaičiui, panašiai nedidėja hospitalizacijų ir mirčių“, - kalbėjo J. Harries. Dvi dozės esą tikrai suteikia didelę apsaugą.

Dėl delta atmainos naujų koronaviruso atvejų skaičius JK praėjusiomis savaitėmis vėl šovė į viršų. 100 000 gyventojų per septynias dienas tenkantis naujų atvejų skaičius šoko nuo 20 iki 267 (liepos 3 dienos duomenimis). Nepaisant to, premjero Boriso Johnsono vyriausybė liepos 19-ąją planuoja atšaukti visus dar galiojančius ribojimus.

Birželio pabaigoje skelbta, kad delta plius koronaviruso atmaina – naujas galvos skausmas Indijos valdžiai ir mokslininkų bendruomenei.

Skelbiama, kad mažiausiai 22 šios naujos atmainos atvejai nustatyti Ratnagiri ir Džalgauno miestuose Maharaštros valstijoje, Palakadako ir Patanamtitos savivaldybėse Keralos valstijoje ir Bhopalio ir Šivpurio miestuose Madhja Pradeše, skelbia

Kaip rašo „Sky News“, mokslininkai perspėja, kad delta plius atmaina pavojinga dėl trijų dalykų: ji labiau užkrečiama, stipriau kabinasi į plaučių ląsteles ir silpnina monokloninių antikūnų atsaką.

Per interviu „Sky News“ mokslų daktaras Lance‘as Pinto sakė: „Esame sunerimę dėl delta plius atmainos, nes tai atmaina, turinti mutaciją, siejamą su beta atmaina – geba išvengti „AstraZeneca“ vakcinos imuninės apsaugos (šia vakcina Indijoje paskiepyta didžioji dalis gyventojų). Taip pat bijome ir pakartotinių užsikrėtimų bangos, nes daugėja informacijos, kad ši atmaina nebijo ir antikūnų kokteilio“.

Ekspertai jau ne kartą sakė, kad, bėgant laikui, virusas mutuos, o kai kurios atmainos kels riziką, nes mokės apgauti imuninę sistemą.

Jungtinės Karalystės visuomenės sveikatos agentūros mokslininkai sako, kad tiek „Oxford-AstraZeneca“, tiek „Pfizer-BioNTech“ dviejų vakcinos dozių pakanka apsisaugoti nuo delta varianto, tačiau tam reikia daugiau duomenų.

Indijos ministras pirmininkas Narendra Modi, jo vyriausybė ir mokslininkų bendruomenė perspėja, kad jau po kelių savaičių šalyje gali prasidėti trečioji koronaviruso banga.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)