„Mes pasiruošę susitikti ir tai aptarti“, - sakė sveikatos ministro Michailo Muraškos atstovas, kurį cituoja agentūra TASS. Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas taip pat pasveikino iniciatyvą.

Prieš tai ES ambasadorius Maskvoje Markusas Edereris pareiškė, jog Briuselis siūlo Rusijai pripažinti viena kitos skaitmeninius skiepų pažymėjimus.

Ši iniciatyva netikėta, nes iki šiol nei ES pripažįsta Rusijoje sukurtos vakcinos „Sputnik V“, nei Rusija leidžia skiepyti gyventojus vakarietiškoms vakcinomis, pavyzdžiui, „Biontech“/“Pfizer“ ar „Moderna“. Abi pusės kaltina viena kitą blogai kalbant apie viena kitos vakcinas.

Rusija jau ilgai laukia, kol ES registruos pirmąją iš trijų jos sukurtų COVID-19 vakcinų, tačiau pati iki šiol nėra aprobavusi vakarietiškų preparatų. Europos Sąjungoje „Sputnik V“ vakciną savo iniciatyva naudoja tik Vengrija ir Slovakija. Be to, ES narės Kipras ir Graikija pripažįsta rusų turistų pasiskiepijimą „Sputnik V“ vakcina.

Beveik prieš keturis mėnesius Slovakijos ministras pirmininkas Igoris Matovičius tikėjosi, kad jo vienašališkas sprendimas įsigyti rusiškos vakcinos „Sputnik V“ pasiteisins net jeigu dėl to subyrės vyriausybė.
Tačiau šalies gyventojai atsisakė vakcinuotis šia vakcina.

Vakcinos „Sputnik V“ paklausa yra tokia maža, kad vyriausybė ketina atsikratyti didžiąja dalimi 200 tūkst. įsigytų dozių.

Slovakijos sprendimas parduoti ar padovanoti „Sputnik V“ dozes yra naujausias smūgis tarptautiniam vakcinos įvaizdžiui. Sulaukęs šiokio tokio susidomėjimo pavasarį, rusų gaminys susidūrė su keletu rimtų kliūčių reguliavimo srityje ir iki šiol nėra patvirtintas Europos vaistų agentūros.

Italijos ministras pirmininkas Mario Draghi nusiteikęs dar pesimistiškiau ir neseniai reporteriams pareiškė, kad „Sputnik V“ gali ir negauti Europos Sąjungos (ES) patvirtinimo.

„Sputnik“... dar nesugebėjo gauti ir galbūt niekada negaus EVA (Europos vaistų agentūros) patvirtinimo“, – Briuselyje sakė M. Draghi.

Birželio viduryje skelbta, kad rusiškos vakcinos „Sputnik V“ registracija Europos Sąjungoje (ES), Vokietijos vyriausybės šaltinių duomenimis, gali nusikelti „iki rugsėjo, gal net iki metų pabaigos“.

To priežastis – vakcinos gamintoja Europos vaistų agentūrai (EVA) kol kas nėra pateikusi reikalingų klinikinių tyrimų duomenų, skelbia sužinojusi naujienų agentūra „Reuters“. Tai esą turėjo būti padaryta iki birželio 10 dienos.

Rusijos valstybinis fondas RDIF, kuris platina „Sputnik V“ preparatą, šią informaciją pavadino neteisinga. Visi klinikinių tyrimų duomenys esą yra pateikti ir sulaukė teigiamo įvertinimo. RDIF nurodė, kad klinikinių duomenų vertinimas tęsiasi ir vėlavimų nėra. Fondo teigimu, sprendimo tikimasi „per ateinančius du mėnesius“. EVA situacijos nekomentavo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (232)