„Islam Kalos uostą dabar visiškai kontroliuojame... Bandysime šiandien atnaujinti jo darbą“, – naujienų agentūrai AFP sakė Talibano atstovas Zabihullah Mujahidas.

Vyriausybė ar nepriklausomi šaltiniai šios informacijos nepatvirtino, bet ketvirtadienį apie Islam Kalos perėjos užėmimą pranešė vienas afganistaniečių pareigūnas ir iraniečių žiniasklaida.

Islam Kala vakarinėje Herato provincijoje yra tarp svarbiausių Afganistano uostų; per jį Kabulas vykdo didžiausią savo oficialios prekybos su Iranu dalį. Perėja yra maždaug už 120 km į vakarus nuo Herato miesto.

Kovotojai pastarosiomis savaitėmis intensyvino puolimą Afganistane, Jungtinėms Valstijoms baigiant išvesti savo pajėgas iš šios šalies.

Per pastarąją savaitę talibai taip pat užėmė dvi kitas perėjas – prie sienų su Tadžikistanu ir Uzbekistanu. Dėl Talibano laimėjimų kai kurios šalys buvo priverstos uždaryti savo konsulatus tame regione, o Tadžikistanas mobilizavo dalį atsargos karių, kad sustiprintų savo pietinės sienos su Afganistanu apsaugą.

Vašingtonui ir NATO išvedant iš Afganistano savo karius, talibų atakos pastaraisiais mėnesiais labai suintensyvėjo. Antradienį JAV kariuomenės Centrinis štabas informavo, kad iš Afganistano jau išvesta 90 proc. amerikiečių karių ir technikos. Anot Vašingtono, iki rugpjūčio pabaigos bus išvesti paskutiniai amerikiečių kariai.

Sekmadienį talibai perėmė kontrolę keliuose rajonuose, jų puolimo neatlaikiusioms vyriausybės pajėgoms palikus savo pozicijas. Keli šimtai karių kirto sieną ir pabėgo į Tadžikistaną.

Nuo balandžio vidurio, kai JAV prezidentas Joe Bidenas paskelbė užbaigsiantis „amžiną karą“ Afganistane, islamistų kovotojų pozicijos visoje šioje šalyje smarkiai sustiprėjo. Vis dėlto reikšmingiausių pergalių talibai iškovojo Afganistano šiaurėje, kur tradiciškai didelę įtaką daro JAV palaikantys sukarintų pajėgų vadai, padėję įveikti Talibaną per 2001 metais amerikiečių pradėtą invaziją.

Šiuo metu Talibanas kontroliuoja apie trečdalį iš 421 Afganistano rajono ir jų centrų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)