Kalbėdamas Baltuosiuose rūmuose prezidentas taip pat patvirtino, kad JAV pajėgos iš Afganistano bus išvestos iki rugpjūčio 31-osios, nors anksčiau planuota tą padaryti iki rugsėjo 11-osios.

Vis dėlto prezidentas pripažino, jog praėjus beveik 20 metų po to, kai amerikiečių pajėgos po 2001-ųjų rugsėjo 11-osios atakų nuvertė Talibano režimą, yra „mažai tikėtina“, kad Kabulas galės kontroliuoti visą šalį.

Pasak J. Bideno, JAV pajėgos pasiekė savo tikslus Afganistane: nukovė Osamą bin Ladeną, susilpnino „al Qaeda“ ir užkirto kelią tolesnėms atakoms prieš Jungtines Valstijas.

„Užbaigiame ilgiausią Amerikos karą“, – sakė jis. Pentagonas yra nurodęs, kad iš Afganistano jau išvesta 90 proc. JAV karių.

„Status quo nėra išeitis, – sakė J. Bidenas. – Nesiųsiu dar vienos amerikiečių kartos į karą Afganistane.“

„Jungtinės Valstijos negali sau leisti toliau laikytis politikos, sukurtos siekiant reaguoti į tokį pasaulį, koks jis buvo prieš 20 metų, – sakė jis. – Mums reikia reaguoti į grėsmes ten, kur jos yra šiandien.“

J. Bidenas pažymėjo, kad Jungtinės Valstijos „nėjo į Afganistaną kurti valstybės“ ir kad tik Afganistano žmonės turėtų spręsti dėl savo ateities.

Tačiau jis pripažino, kad esama nežinios dėl to, kokia bus šios šalies ateitis.

Paklaustas, ar Talibano įsigalėjimas yra neišvengiamas, prezidentas atsakė: „Ne, nėra.“

Vis dėlto „mažai tikėtina, kad Afganistane bus viena... vyriausybė, kontroliuojanti visą šalį“, pripažino jis.

Talibanas skelbia užėmęs per 100 iš kone 400 Afganistano rajonų.

„Afganistano vyriausybė... turi susivienyti, – sakė J. Bidenas. – Jie aiškiai turi pajėgumų išlaikyti vyriausybę. Klausimas, ar jie inicijuos tam tikrą sanglaudą, kad tai padarytų?“

Prezidentas išreiškė pasitikėjimą afganistaniečių pajėgomis, kurias daug metų instruktuodavo ir aprūpindavo Jungtinės Valstijos.

„Nepasitikiu Talibanu, – sakė J. Bidenas, – „bet pasitikiu afganų kariuomenės pajėgumais.“

Jis taip pat kategoriškai atmetė palyginimus su amerikiečių patirtimi Vietname.

„Talibanas nėra Šiaurės Vietnamo armija, – sakė J. Bidenas. – Jų nė iš tolo negalima lyginti kalbant apie pajėgumus.“

Talibanas sveikino J. Bideno pareiškimą.

„Bet kuri JAV ir užsienio karių ankstesnio pasitraukimo diena ar valanda tyra teigiamas žingsnis“, – naujienų agentūrai AFP sakė atstovas Suhailas Shaheenas.

„Žmonės bijo“

JAV lyderis kalbėjo antrą dieną iš eilės vykstant mūšiams Afganistano Badgiso provincijos sostinėje Kalaji No, kur siaubo apimti gyventojai bėga ar užsirakina namuose.

Amerikiečiams paspartinus savo pasitraukimą, Talibanas žaibiškai pradėjo kampaniją naujoms teritorijoms užimti, tad vis labiau nuogąstaujama, kad Afganistano pajėgos be amerikiečių paramos iš oro žlugs.

Virš Kalaji No kilo dūmų stulpai, mieste aidėjo šūviai, talibams kovojant su šimtais per naktį skubiai atsiųstų afganų komandosų.

Badgiso sveikatos apsaugos pareigūnas Abdul Latifas Rostaee sakė, kad nuo kovų pradžios į ligonines atvežta mažiausiai 10 civilių.

„Mūsų saugumo pajėgos drąsiai kovoja su jais, priešas nustumiamas“, – ketvirtadienį AFP sakė Badgiso gubernatorius Hessamuddinas Shamsas.

Tačiau provincijos tarybos narė Zia Gul Habibi sakė, kad Talibanas apsupo miestą.

„Jie kontroliuoja visus rajonus... Žmonės tikrai bijo“, – sakė ji.

Afganistano civiliai jau daug metų moka didžiulę kovų kainą.

Šalies prezidentas Ashrafas Ghani sakė, kad vyriausybė galėtų suvaldyti situaciją, bet pripažino, kad bus sunkumų.

„Matome... vieną sudėtingiausių pereigos etapų, – sakydamas kalbą Kabule pažymėjo jis. – Teisėtumas mūsų pusėje; Dievas su mumis.“

Talibano pergalė?

Londone britų ministras pirmininkas Borisas Johnsonas ketvirtadienį pranešė, kad dauguma Jungtinės Karalystės karių, dalyvavusių NATO misijoje Afganistane, jau išvyko iš šios šalies.

Tuo metu Talibanas atrodo siekiantis visiškos karinės pergalės.

Jau kelis mėnesius įstrigusios taikos derybos Dohoje tarp Talibano ir Afganistano vyriausybės iš esmės užgeso, o Talibanas nuo gegužės pradžios užėmė dešimtis naujų rajonų.

Ketvirtadienį S. Shaheenas, priklausantis derybininkų komandai Dohoje, tvirtino, kad sukilėliai vis dar siekia „suderėto susitarimo“.

„Netikime valdžios monopolija“, – AFP sakė jis.

Tarptautinė žmogaus teisių organizacija „Human Rights Watch“ (HRW) pranešė, kad talibai užimtuose šiauriniuose rajonuose varo žmones iš jų namų.

J. Bidenas pažadėjo toliau remti Afganistano vyriausybę ir saugumo pajėgas, taip pat sakė, kad tūkstančiai afganistaniečių vertėjų, dirbusių JAV pajėgoms, galės gauti prieglobstį Jungtinėse Valstijose.

„Jei norėsite, Jungtinėse Valstijose jūsų laukia namai, – sakė jis. – Palaikysime jus, kaip jūs palaikėte mus.“

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)