Kovotojai pastarosiomis savaitėmis intensyvino puolimą Afganistane, Jungtinėms Valstijoms baigiant išvesti savo pajėgas iš šios šalies.

Per pastarąją savaitę talibai taip pat užėmė dvi kitas perėjas – prie sienų su Tadžikistanu ir Uzbekistanu. Dėl Talibano laimėjimų kai kurios šalys buvo priverstos uždaryti savo konsulatus tame regione, o Tadžikistanas mobilizavo dalį atsargos karių, kad sustiprintų savo pietinės sienos su Afganistanu apsaugą.

Vienas afganistaniečių pareigūnas sakė, kad Talibanas ketvirtadienį užėmė Islam Kalos sienos perėją vakarinėje Herato provincijoje. Herate esantis pareigūnas kalbėjo su anonimiškumo sąlyga, nes nebuvo įgaliotas atskleisti šios informacijos žurnalistams.

Afganistano kariai paspruko iš savo pozicijų Islam Kalos apylinkėse ir perėjo į Irano teritoriją, pranešė iraniečių žiniasklaida. Ši perėja yra svarbus tranzito punktas tarp Irano ir Afganistano, esantis maždaug už 120 km į vakarus nuo Herato miesto.

Vašingtonui ir NATO išvedant iš Afganistano savo karius, talibų atakos pastaraisiais mėnesiais labai suintensyvėjo. Antradienį JAV kariuomenės Centrinis štabas informavo, kad iš Afganistano jau išvesta 90 proc. amerikiečių karių ir technikos. Anot Vašingtono, iki rugpjūčio bus išvesti paskutiniai amerikiečių kariai.

Sekmadienį talibai perėmė kontrolę keliuose rajonuose, jų puolimo neatlaikiusioms vyriausybės pajėgoms palikus savo pozicijas. Keli šimtai karių kirto sieną ir pabėgo į Tadžikistaną.

Nuo balandžio vidurio, kai JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) paskelbė užbaigsiantis „amžiną karą“ Afganistane, islamistai kovotojų padėtis visoje šioje šalyje smarkiai sustiprėjo. Vis dėlto reikšmingiausių pergalių talibai iškovojo Afganistano šiaurėje, kur tradiciškai didelę įtaką daro JAV palaikantys sukarintų pajėgų vadai, padėję įveikti Talibaną per 2001 metais amerikiečių pradėtą invaziją.

Šiuo metu Talibanas kontroliuoja apie trečdalį iš 421 Afganistano rajono ir jų centrų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)