Šį mėnesį 27 Bendrijos valstybės narės kartu su Islandija, Norvegija ir Lichtenšteinu priėmė bendrus skaitmeninių COVID pažymėjimų nuskaitymo standartus.

Pripažįstamas pažymėjimas, liudijantis, kad jo savininkas pasiskiepijęs nuo COVID-19 arba yra įgijęs imunitetą, gali padėti keliautojams išvengti apribojimų, tokių kaip būtinybė karantinuotis atvykus.

Tačiau valstybės narės pačios nustato tvarką pasienyje ir turi teisę įvesti kontrolę, jei epidemiologinė padėtis pablogėja.

„Šiltai sveikinu Šveicarijos valdžios sprendimą įgyvendinti sistemą, grindžiamą ES skaitmeniniu COVID pažymėjimu“, – sakė ES teisingumo komisaras Didier Reyndersas.

„Dėl to šis pažymėjimas palengvins laisvą judėjimą ne tik Europos Sąjungoje, bet ir tarp ES ir Šveicarijos“, – sakė jis.

„Tai leis ES piliečiams ir šveicarams šią vasarą keliauti saugiai ir laisviau“, – pridūrė D. Reyndersas.

ES skaitmeninis COVID pažymėjimas yra dokumentas, patvirtinantis, kad jo savininkas buvo paskiepytas nuo COVID-19, yra persirgęs COVID-19 arba turi neigiamą COVID-19 tyrimo rezultatą.

Pažymėjimas turi unikalų QR kodą, kuriame patalpinama visa reikalinga informacija.

Keliaujant į užsienį tokį dokumentą turintiems asmenims gali būti taikomi švelnesni ribojimai, o vieningas pažymėjimas leidžia paprasčiau perduoti informaciją kitos šalies institucijoms.

Bendrija veda derybas su keliomis ES ir Europos ekonominei erdvei nepriklausančiomis valstybėmis, tarp jų Jungtine Karalyste bei Rusija, dėl tokių pažymėjimų abipusio pripažinimo.