Prezidentą jo privačioje rezidencijoje sostinėje Port o Prense anksti trečiadienį nužudė ginkluoti asmenys, taip pat sužeidę jo žmoną Martine (Marten). Pastaroji buvo hospitalizuota.

Policija nepaskelbė įtariamųjų vardų ir nenurodė jų motyvų.

Jungtinių Tautų Saugumo Tarybai planuojant skubų posėdį, turintį įvykti ketvirtadienį per pietus, Haičio laikinasis premjeras Claude'as Josephas paskelbė šalyje „apsiausties padėtį“ ir sakė, kad dabar šaliai vadovauja jis.

Port o Prense buvo uždarytas oro uostas, bet liudininkai sakė, kad mieste ramu, gatvės tuščios, nepatruliuoja jokios papildomos saugumo pajėgos.

Vėlai trečiadienį policija paskelbė nuo pat prezidento nužudymo vykdanti paiešką sostinėje.

„Keturi samdiniai nukauti, du... sulaikėme. Trys policininkai, laikyti įkaitais, išvaduoti“, – sakė šalies policijos generalinis direktorius Leonas Charles'is.

Policijos vadas Leonas Charlesas teigė, kad vis dar yra besislapstančių žudikų grupės narių.

„Šiuo metu policija kaunasi su užpuolikas. Vejamės juos, kad jie būtų nukauti per susišaudymą arba mes juos sulaikytume“, – vėlyvą trečiadienio vakarą sakė L. Charlesas.

Laikinasis ministras pirmininkas Claude‘as Josephas paskelbė nacionalinę „apgulties padėtį“ ir perėmė vadovavimą šaliai į savo rankas.

„Keturi samdiniai nukauti, dar du mes kontroliuojame. Trys policininkai, kurie buvo paimti įkaitais, yra išlaisvinti“, – teigė L. Charlesas.

Prezidentas buvo nužudytas maždaug 1 val. nakties (8 val. Lietuvos laiku). Gatvėje prie rezidencijos matėsi šovinių tūtų, teismo ekspertai ieškojo įrodymų. Netoliese stovėjo kulkų suvarpytas automobilis.

Jovenelis Moise

J. Moise'o žmona iš pradžių buvo nuvežta į vietos ligoninę, o paskui nuskraidinta į „Ryder“ traumatologijos centrą Majamyje.

C. Josephas sakė, kad pavojus jai nebegresia, ir vėliau pridūrė, kad jos būklė stabili.

Pasak laikinojo premjero, prezidentą „jo namuose nužudė užsieniečiai, kalbėję angliškai ir ispaniškai“.

„Už jo mirtį atsakingi asmenys neliks nenubausti“, – kreipdamasis į šalies gyventojus sakė C. Josephas.

Haičio ambasadorius Vašingtone Bocchitas Edmond'as sakė, kad žudikai yra samdiniai „profesionalai“, kurie buvo apsimetę Jungtinių Valstijų Kovos su narkotikais administracijos (DEA) agentais.

„Turime vaizdo įrašą, ir manome, kad jie yra samdiniai“, – sakė jis.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)