Labiau užkrečiamai viruso atmainai ėmus plisti vangiai skiepijamame žemyne, infekcijų atvejų skaičius auga, ligoninės perpildytos, mirštamumas didėja. Kadangi mažai tikėtina, kad artimiausiais mėnesiais bus paskiepyta didelė afrikiečių dalis, turtingoms valstybėms toliau kaupiant vakcinų atsargas, epidemiologai prognozuoja naują ligos bangą dar šiais metais.

Didėja rizika, kad atsiras daugiau vakcinoms atsparių viruso atmainų, keliančių pavojų ne tik afrikiečiams, bet ir likusiam pasauliui.

„Trečioji banga bus katastrofiška, nes Afrikoje ir Pietų Afrikoje vakcinos buvo neprieinamos, kai jų mums reikėjo labiausiai, – teigė Tulio de Oliveira, Pietų Afrikos genomų sekos nustatymo instituto „Krisp“ direktorė. – Jeigu per artimiausius porą mėnesių negausime vakcinų, rizikuojame sulaukti dar vienos viruso bangos, kuri priblokš ne tik atvejų skaičiais, bet ir mirštamumu.“

Afrikoje vis dar nepakankamai paskiepytų žmonių: vos 1,1 proc. iš 1,2 mlrd. žemyno gyventojų yra paskiepyti viena doze, kai tuo metu Jungtinėse Valstijose ir Jungtinėje Karalystėje pilnai paskiepyta apie 50 proc. populiacijos.

Tik 50 mln. iš daugiau nei 3 mlrd. vakcinų dozių, suleistų pasauliniu mastu, sušvirkšta Afrikoje, skelbia Afrikos ligų kontrolės ir prevencijos centrų (Africa CDC) duomenys, ir tokios vangios kampanijos padariniai jau tampa akivaizdūs.

Atvejų skaičiai padvigubėja kas tris savaites, savaitiniai rodikliai žemyne jau greit gali viršyti prasčiausią per pandemiją užfiksuotą lygį.

Pietų Afrikos koronaviruso infekcijų per parą skaičius pasiekė rekordines aukštumas. Eilė miestų, nuo Johanesburgo iki Kampalos, priversti įvesti karantiną, intensyvios priežiūros skyriai perpildyti. Skurdesnėse žemyno šalyse pacientai miršta nesulaukę medicininio deguonies ir tinkamos medicininės priežiūros. Trūksta ir sveikatos priežiūros darbuotojų: vienai slaugytojai dažnai tenka slaugyti po 40 pacientų.

Beprecedentis mastas

Gautenge, Pietų Afrikos ekonominiame centre ir turtingiausiame žemyno regione, mirštamumas per savaitę iki birželio 20-osios pasiekė aukščiausią lygį pandemijos eroje, privačioms ligoninėms tenka skraidinti pacientus į kitas provincijas.

Namibija su 4 795 atvejais vienam milijonui žmonių išgyvena sunkiausią pasaulinę epidemiją per pastarąsias septynias dienas. Tuo tarpu medicinos įstaigos ir morgai daugelyje šalių sunkiai įstengia įveikti susidariusią krizę.

Karstų gamintojai ir gėlininkai Lusakoje, Zambijos sostinėje, pripažįsta vargiai sugebantys patenkinti savo produkcijos paklausą. Laura Miti, šalies visuomenės aktyvistė, naujienų agentūrai „Bloomberg“ pasakojo apie savo kolegą, kuris užsikrėtė COVID-19 ir mirė ligoninėje, kai sutrikus elektros energijos tiekimui nutrūko medicininio deguonies tiekimas.

Pasak jos, didelė problema yra ir pirmose kovos su pandemija gretose kovojančių darbuotojų stygius.

„Slaugytojai kenčia nuo pernelyg didelio krūvio, iš nevilties jiems svyra rankos, – sakė L. Miti. – Jų tiesiog nepakanka.“

Anot visuomeninės agentūros „Africa CDC“, žemyne nuo pandemijos pradžios užfiksuota tik mažiau nei 5,4 mln. patvirtintų COVID-19 infekcijų ir apie 141 000 mirčių. Bet skaičiai, manoma, yra neadekvačiai sumažinti, – vien Pietų Afrikoje priskaičiuojama apie 176 000 mirčių.

„Afrikos trečiosios bangos plitimo greitis ir mastas – iki šiol neregėtas“, – antradienį per vaizdo konferencinį ryšį kalbėjo Matshidiso Moeti, Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) Afrikos skyriaus direktorė.

Naujausia banga kilstelėjo pandemiją į visiškai naują lygmenį, o esant vakcinų trūkumui, nedaug vilties, kad tokia pati situacija nepasikartos.



Futbolas/komendanto valanda

Turtingosios valstybės nestokoja vakcinų, įsigijusios jų daugiau nei joms reikia, o pagal Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) remiamą COVAX programą, pasaulinę iniciatyvą, skirtą užtikrinti vienodą prieigą prie COVID-19, 90-čiai skurdžių šalių nusiųsta tik 91 mln. dozių iš 1,8 mlrd. dozių, numatytų iki 2022 metų pradžios. Indija, užtikrinanti didžiąją dalį COVAX apimčių, sustabdė eksportą, mėgindama suvaldyti galingą viruso protrūkį šalies viduje.

Afrika neprašo labdaros, interviu sakė Richardas Mihifo, PSO Afrikos skyriaus imunizacijos ir vakcinų kūrimo programos vadovas.

„Ji suteikia šansą tarptautinei visuomenei išvengti labiau užkrečiamos atmainos, kuri gali paversti niekais net dideles pajamas gaunančių šalių pastangas“, – sakė ji.

Sulaukusios aršios kritikos, turtingosios valstybės, įskaitant Jungtines Valstijas ir Jungtinę Karalystę, pažadėjo paaukoti milijonus dozių. JAV dovanojamos „Pfizer Inc.“ ir „Johnson & Johnson“ sukurtų vakcinų partijos turėtų atvykti artimiausią savaitę, sakė Strive‘as Masiyiwa, telekomunikacijų sektoriaus milijardierius, kuriam patikėta užduotis padėti užtikrinti vakcinų tiekimą Afrikos Sąjungai.

Delta atmainai sparčiai plintant pasaulyje, vakcinuotų ir nevakcinuotų valstybių likimai jau dabar akivaizdžiai skiriasi. Liepos 1 dieną Jungtinėje Karalystėje buvo užfiksuota beveik 28 000 atvejų, bet tik 22 mirtys. Tuo tarpu Pietų Afrika pranešė apie 21 500 atvejų ir 382 mirtis.

Europoje vykstančiame futbolo čempionate nacionalines komandas sveikino stadionuose susibūrę sirgalių būriai. Tuo tarpu Pietų Afrikoje galioja komendanto valanda, reiškianti, kad žmonės nuo devintos vakaro privalo likti namuose, o Ugandoje, siekiant sulėtinti viruso plitimą, darbą nutraukė parlamentas.

„Jeigu sparčiai nesiskiepysime, mūsų ekonomika ir toliau susidurs su žalingais padariniais, – sakė „Africa CDC“ direktorius Johnas Nkengasongas. – Bus ir ketvirta, ir penkta, ir šešta banga, ir mums, kaip tautai, bus labai sunku išlikti. Turime labai aiškiai apibrėžti, kas pastatyta ant kortos.“