PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas paskelbė apie viršytą ribą praėjus 18 mėnesių po to, kai 2019 metų gruodį Kinijoje prasidėjo koronaviruso pandemija.

„Pasaulis šiuo metu atsidūręs pavojingame šios pandemijos taške. Ką tik pasiekėme tragišką 4 mln. užregistruotų mirčių nuo COVID-19 etapą, kuris veikiausiai neatspindi tikrojo aukų skaičiaus“, – per Ženevoje esančioje PSO būstinėje vykusią spaudos konferenciją kalbėjo T. A. Ghebreyesusas.

JT sveikatos agentūros vadovas teigė, kad kai kuriose sparčiai skiepijančiose pasaulio šalyse šiuo metu „apribojimai jau švelninami taip, lyg pandemija būtų pasibaigusi“ – atšaukiamos visuomenės sveikatos apsaugos priemonės ir skelbiami planai apie trečiąsias vakcinos dozes.

Tačiau jis pridūrė, kad pernelyg daug viso pasaulio šalių tuo pat metu fiksuoja smarkius atvejų ir hospitalizacijų šuolius, kuriuos sukelia itin užkrečiamos viruso atmainos ir „šokiruojanti“ vakcinų prieigos nelygybė.

„Tai lemia nuolatinį deguonies ir vaistų stygių ir paskatina mirčių bangą kai kuriose Afrikos dalyse, Azijoje ir Lotynų Amerikoje“, – kalbėjo T. A. Ghebreyesusas.

PSO vadovas taip pat nurodė, kad „tai, jog šiame pandemijos etape dar nebuvo paskiepyta milijonai sveikatos priežiūros darbuotojų, yra pasibaisėtina.“

T. A. Ghebreyesusas teigė, kad viruso atmainos šiuo metu aplenkia vakcinas dėl netolygaus pasiekiamų vakcinos dozių paskirstymo, o tai, pasak jo, ateityje gali pakenkti pasaulinės ekonomikos atsigavimui po COVID-19 sukeltos krizės.

„Žvelgiant iš moralinės, epidemiologinės ar ekonominės perspektyvos, dabar atėjo metas pasauliui susivienyti ir kartu įveikti šią pandemiją“, – pridūrė T. A. Ghebreyesusas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)