Generalinės prokuratūros atstovė Una Rekė naujienų agentūrai BNS pranešė, kad atitinkamas sprendimas buvo priimtas birželio 28 dieną.

Kodėl buvo atisakyta išduoti V. Capkalą, prokuratūra nepaaiškino.

Latvijos užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius ir teisingumo ministras Janis Bordanas vasario pradžioje pareiškė, kad prašymas dėl Baltarusijos opozicionieriaus ekstradicijos turi būti atmestas.

Baudžiamojo proceso įstatyme numatyta, kad Latvija gali atsisakyti išduoti asmenį, jei jo ekstradicijos prašoma dėl politinių nusikaltimų, jei prašymu dėl ekstradicijos siekiama patraukti asmenį baudžiamojon atsakomybėn arba jį nubausti dėl jo tautybės ar politinių įsitikinimų, arba jei yra pagrįstų priežasčių manyti, kad kad asmens teisės gali būti pažeistos.

Ekstradicija taip pat neleidžiama, jei ekstradicijos prašymo vykdymas gali pakenkti Latvijos valstybės suverenitetui, saugumui, viešajai tvarkai ar kitiems esminiams interesams.

V. Capkala planavo kandidatuoti per pernai rugpjūtį įvykusius Baltarusijos prezidento rinkimus, bet rinkimų komisija atsisakė įregistruoti jo kandidatūrą.

Liepą V. Capkala paliko Baltarusiją, baimindamasis, kad gali būti suimtas. Iš pradžių jis išvyko į Rusiją, vėliau persikėlė į Ukrainą ir Lenkiją, o šiuo metu kartu su žmona Veranika gyvena Latvijoje.

Minsko režimas kaltina V. Capkalą virtine korupcinių nusikaltimų, įskaitant kyšių ėmimą ypač stambiu mastu.

Šių metų vasarį Baltarusijos tyrimų komitetas pareikalavo V. Capkalos ekstradicijos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)