JK vyriausybė planuoja švelninti saviizoliacijos taisykles, kuriomis siekta sustabdyti COVID-19 plitimą, nepaisant įspėjimų, kad infekcijos atvejų gali padaugėti iki 100 000 per dieną.

Sveikatos apsaugos sekretorius Sajidas Javidas paskelbė, kad nuo rugpjūčio 16 d. „asmenims, turėjusiems artimą kontaktą su infekuotuoju, nebereikės saviizoliacijos, jeigu jie turės visus skiepus“.

Ta pati taisyklė taikytina ir jaunesniems nei 18 m. asmenims, kurie dar nėra paskiepyti.

Tai – naujausia iš vyriausybės priemonių, įgyvendinant grįžimo prie įprasto gyvenimo planą ir skatinant visuomenę įprasti gyventi su koronavirusu.

Didžioji dalis šalies suaugusiųjų jau vakcinuoti.

Panaikinus reikalavimas, esant vienam teigiamam koronaviruso testo rezultatui mokykloje, išsiųsti visą klasę namo, sumažės painiavos milijonų mokinių dirbantiems tėvams, taip pat jų darbdaviams.

Švietimo ir mokslo sekretorius Gavinas Williamsonas teigė, kad minėta taisyklė nustos galioti liepos 19 d., o nuo tos dienos mokyklose ir aukštesnėse mokymosi įstaigose bus įvestos švelnesnės, lengviau pritaikomos kontrolės priemonės.

„Siekiant atgaivinti ekonomiką ir mokantis gyventi su virusu, neginčijamas prioritetas turėtų būti klientų ir darbuotojų pasitikėjimo skatinimas“, – pabrėžė JK didžiausios verslą remiančios institucijos – Britų industrijos konfederacijos politikos formavimo filialo direktorius Johnas Fosteris.

Pasak jo, švelninant saviizoliacijos taisykles, „mažiau trikdžių patirs tiek darbdaviai, tiek darbuotojai“.

S. Javidas patvirtino, kad vyriausybė ketina panaikinti reikalavimą dėl izoliacijos visus skiepus turintiems asmenims, atvykstantiems JK iš vidutinės rizikos zonoje esančių šalių.

Nors šalies vyriausybė naikina ribojimus, su laikinais sušvelninimais galiojusius pastaruosius metus ir tris mėnesius, yra nuogąstavimų, kad infekcija ims nevaldomai plisti, o pareigūnai įspėja – išlieka tikimybė, kad ateinančiais mėnesiais reikės grąžinti karantino priemones.

Praėjusį antradienį S. Javidas teigė – šaliai rengiantis nuo liepos 19 d. panaikinti daugumą pandemijos ribojimų, per likusią vasaros dalį infekcijos atvejų gali padaugėti net iki 100 000 per dieną.

BBC radijo laidoje „Šiandien“ S. Javidas sakė, kad atėjus liepos 19-ajai, infekcijų turėtų būti mažiausiai dvigubai daugiau, t. y. apie 50 000 per dieną. Pasak jo, švelninant ribojimus, vasarai įsibėgėjus, „tikimės, kad jų [infekcijų] žymiai padaugės, gal net iki 100 000 [per dieną]“.

JK ministro pirmininko Boriso Johnsono laukia nelengvas laikotarpis. Per pandemiją mirčių skaičius JK buvo vienas didžiausių Europoje, o ekonomika taip pat patyrė vieną didžiausių sukrėtimų Europoje. Tiesa, B. Johnsonas tikina – esant sėkmingai vakcinavimo programai šalyje, net padaugėjus užsikrėtimų, mirštamumas nepadidės, o atlaisvinus ribojimus JK ekonomika greičiau atsigaus iš sunkiausios recesijos per pastaruosius tris šimtmečius.

„Norime visiškai atvirai kalbėti apie tai, kokių skaičių galima tikėtis“, – sakė S. Javidas. Jo teigimu, vis tik svarbiausias dalykas – hospitalizavimas ir mirčių skaičius, o šiuo aspektu padėtis žymiai pagerėjo.

JK 64 proc. suaugusių žmonių yra pasiskiepiję du kartus.

Londono imperatoriškojo koledžo profesorius, infekcinių ligų epidemiologas Neilas Fergusonas, kurio strategija taikyta pirmojo karantino metu, įsitikinęs – šalies vyriausybė rizikuoja, švelnindama ir naikindama ribojimus. Praėjusį pirmadienį užfiksuoti 27 334 nauji koronaviruso atvejai ir 9 mirties atvejai.

Kaip paaiškino N. Fergusonas, antrosios pandemijos bangos piko metu, esant 50 000 atvejų, būtų tikėtina 500 mirčių, tačiau dabar jų bus kur kas mažiau – apie 50.

Viena iš grėsmių – kad, prieš dvi savaites paskelbus apie ribojimų švelninimą, daugelis gali nebepaisyti jų dabar – nebedėvėti kaukių viešajame transporte, nebesilaikyti saugaus atstumo ir pan. Vykstant Europos futbolo čempionatui, juo labiau trečiadienį vakare laukiant Anglijos ir Danijos futbolo rinktinių rungtynių, tikėtina, kad barus užplūs futbolo gerbėjų minios.

Paklaustas, ar JK vyriausybė šiuo metu siekia įgyvendinti visuomenės imuniteto strategiją, atstovas spaudai Maxas Blainas atsakė: „Dar kartą pakartosiu – visuomenės imunitetas nėra vyriausybės tikslas.“

Yra rizikos, kad, vienu metu panaikinus beveik visus koronaviruso ribojimus ir atšaukus kaukių dėvėjimą, gali atsirasti vakcinai atspari koronaviruso atmaina, įspėja ekspertas.

„Sakyčiau, turint omenyje sėkmingą gyventojų vakcinavimą, suprantama, kad vyriausybė nori sušvelninti šalyje ribojimus. Vis tik nėra protinga panaikinti daugybę ribojimų šitaip greitai, kai sparčiai daugėja infekcijų. Šis sprendimas nepriklauso mokslininkams, tai – politikų sprendimas. Kai kurie veiksniai, kaip antai, ekonomika, yra svarbūs, tačiau pasiekimai nebūtų prastesni, palikus kai kuriuos ribojimus. Nėra prasmės neliepti dėvėti kaukių. Mums reikia subtilių, apgalvotų, gerų planų. Savaime suprantama, kad norisi tinkamai išnaudoti vasarą, tik tai nereiškia, kad turime kuo plačiausiai atverti duris“, – sakė Franciso Cricko instituto direktorius seras Paulas Nurse'as.

Jis įsitikinęs – testavimas nuo koronaviruso turi tęstis, taip pat turi būti koncentruojamasi į saugios darbo aplinkos kūrimą, rašo „Sky News“.

„Jei, esant tokioms aplinkybėms, bus leidžiama plisti virusui, pačioje JK atsiras naujas virusas. Gali būti, kad patys sukursime vakcinai atsparią atmainą“, – pabrėžė jis.

Londono imperatoriškojo koledžo epidemiologė Anne Cori, viena iš tų, kurie rekomendavo atidėti B. Johnsono sprendimą švelninti karantino ribojimus, teigė – nebrandu skelbti, kad šalis gali gyventi be ribojimų, daugėjant infekcijos atvejų. „Reuters“ ji sakė, kad būtų naudingiau atidėti pandemijos ribojimų panaikinimą.

„Manau, [ribojimų panaikinimo] atidėjimas laimėtų laiko, turime numatę žingsnių, kurie gali sumažinti užkrečiamumą“, – sakė A. Cori, turėdama omenyje palaikomąsias injekcijas ir galimą vaikų vakcinavimą (Britanija dar nenusprendė dėl šios priemonės taikymo).

Daugiau nei 100 mokslininkų savo laiške medicinos žurnalui „Lancet“ vadino B. Johnsono planą dėl visų ribojimų panaikinimo „pavojingu ir pernelyg ankstyvu“, o strategiją toleruoti aukštą infekcijų lygį – „neetiška ir nelogiška“.

Imperatoriškojo, Varviko koledžio ir Londono higienos ir tropinės medicinos mokyklos siūlomus tolimesnės tvarkos modelius Britanijos vyriausybė pristatys liepos 12 d.; būtent tą dieną B. Johnsonas turėtų priimti galutinį sprendimą, ar panaikinti karantino ribojimus po savaitės.

Britų vyriausybės vyriausiojo medicinos srities patarėjo, gydytojo Chriso Whitty teigimu, statistinis modeliavimas rodo, kad padėtis nebūtų tokia sunki kaip sausį.

Kembridžo universiteto Wintono rizikų ir informacijos apdorojimo centro vadovas teigė, kad padėtis yra delikati.

„Tai – eksperimentas, manau, taip reikėtų vadinti, – sakė jis. – Gerbiu Chriso Witty nuomonę ir tų, kurie sako – jei ketinama tai daryti [naikinti karantino ribojimus], dabar tinkamas metas tai padaryti.“