Šiai dainininkei Baltarusijoje yra iškelta baudžiamoji byla dėl nesantaikos kurstymo ir prezidento įžeidimo.

A. Argubaš 2005 metais Baltarusijai atstovavo „Eurovizijos“ dainų konkurse.

Konkurso „Mis Baltarusija-96“ vedėja Andželika Jalinskaja (ji daug metų dainuoja, o jos sceninis pseudonimas – Agurbaš) nuolat kontaktuodavo su valstybės vadovu Aliaksandru Lukašenka: „Ji turėjo asmeninį jo telefoną. Po kelis kartus jam skambindavo, jis asmeniškai su ja kalbėdavosi.

Tačiau dabar Baltarusijos ir Rusijos dainininkė A. Agurbaš atvirai pasisako prieš Aliaksandrą Lukašenką ir prievartą, kuri naudojama prieš protestuojančius Baltarusijoje. Nuo 2020 metų rugpjūčio ji keletą kartų dalyvavo solidarumo akcijose prie Baltarusijos ambasados Maskvoje.

Pirmadienį generalinė prokuratūra paskelbė, kad A. Agurbaš turi būti suimta.

Birželio 3 dieną „Dožd“ eteryje A. Agurbaš nurodė turinti Rusijos pilietybę. „Aš, kaip Rusijos pilietė, jaučiuosi saugi. Kitas reikalas, nežinau, ko galima tikėtis iš režimo ir iš A. Lukašenkos, nes matėme, kad žmonės yra grobiami. Įsigudrinama net nutupdyti lėktuvą ir išsivežti žmones“, – kalbėjo ji.

„Panašu, kad A. Lukašenka neapsiramins, kol mūsų visų nesunaikins, mūsų gyvenimo, mūsų likimo, mūsų ateities. Ir mūsų tolesnis neveiklumas bei delsimas gali virsti tikra katastrofa Baltarusijai“, – savo vaizdo kreipimęsi teigė A. Agurbaš.

Ji paragino visus politinius judėjimus, partijas bei „neabejingus žmones“ suvienyti savo pastangas, kad būtų surengtas nacionalinis referendumas ir aptartas naujas Konstitucijos projektas.

„Nuo 2020 metų rugpjūčio nebuvo nė vienos dienos, kad mano širdis neplyštų į gabalus. Tas pasipiktinimą keliančios neteisybės ir melo, agresijos ir nepateisinamo žiaurumo mastas, su kuriuo susiduria Baltarusijos žmonės, yra tiesiog protu nesuvokiamas. Šalyje šiuo metu tvyro visiška visų teisėsaugos organų bei teismų savivalė ir beteisiškumas“, – pažymėjo dainininkė.

Anot Generalinės prokuratūros versijos, nuo praėjusių metų rugpjūčio A. Agurbaš socialiniuose tinkluose ir svetainėje „YouTube“ skelbia liudijimus, „kurstančius socialinį priešiškumą Baltarusijos jėgos struktūroms, valstybinėms tarnyboms ir valdžios atstovams, atsakingiems už teisėtvarkos laikymąsi ir galiojančios konstitucinės tvarkos palaikymą“.

Generalinė prokuratūra taip pat pranešė, esą ši dainininkė kartu su kitais nenustatytais asmenimis internete įžeidinėjo Baltarusijos prezidentą ir apkaltino jį itin sunkiais nusikaltimais.

Liepos 2 dieną A. Argubaš socialiniame tinkle „Instagram“ nurodė, kad Baltarusijos valdžia paskelbė jos paiešką ir pareikalavo jos ekstradicijos bei arešto. Ji taip pat paragino visus politinius judėjimus, partijas bei neabejingus žmones suvienyti savo pastangas, kad būtų surengtas nacionalinis referendumas ir aptartas naujas Baltarusijos Konstitucijos projektas.


A. Agurbaš yra dainininkė, aktorė ir televizijos laidų vedėja. Nuo 1990 iki 1995 metų ji dainavo Baltarusijos grupėje „Verasy“, o paskui pradėjo solinę karjerą. 2006-aisiais dainininkei buvo suteiktas Baltarusijos Respublikos nusipelniusios artistės vardas.

Masiniai protestai Baltarusijoje prasidėjo po prezidento rinkimų 2020 m. rugpjūčio mėn. Opozicija ir protestuotojai nesutinka su Centrinės rinkimų komisijos paskelbtais rezultatais, kurie skelbia esą rinkimus laimėjo daugiau nei 26 metus valdžioje esantis A. Lukašenka. Opozicija ir dauguma Europos šalių balsavimo rezultatus laiko suklastotais. Pats A. Lukašenka teigia, kad rinkimai vyko teisėtai, o protestai Baltarusijoje organizuojami iš užsienio.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (120)