Nuotraukose iš nelaimės vietos buvo matyti, kaip iš degančių nuolaužų, išsibarsčiusių tarp kokosų palmių, virsta tiršti dūmai. Aplinkui vaikščiojo žmonės, vilkintys karinėmis uniformomis.

„Prieš atsitrenkiant lėktuvui į žemę, iš jo iššoko keletas karių, išvengę sprogimo, kuris nugriaudėjo lėktuvui sudužus“, – pranešime spaudai nurodė Sulu specialiosios paskirties pajėgos.

Nacionalinės gynybos departamentas sekmadienį pranešė, kad per šią katastrofą taip pat žuvo trys civiliai žmonės ant žemės, o dar keturi buvo sužeisti.

Anot kariuomenės, tarp išsigelbėjusiųjų yra trys pilotai, bet jų būklė yra sunki.

Pirmosiose kariuomenės paskelbtose nuotraukose matyti, jog krovininio lėktuvo uodegos dalis yra beveik nenukentėjusi. Kitos lėktuvo dalys kokoso palmių apsuptoje proskynoje buvo sudegusios arba subyrėjusios į šipulius. Dūmų apgaubtoje katastrofos vietoje pirmyn ir atgal lakstė kareiviai bei gelbėtojai su neštuvais.

Kariuomenės štabo vadas, generolas Cirilito Sobejana žurnalistams sakė, kad „lėktuvas nepataikė ant tūpimo tako, bandė vėl padidinti galią, bet jam nepavyko ir jis sudužo“.

Vienas karinių oro pajėgų pareigūnas naujienų agentūrai AP teigė, kad Holo tūpimo takas yra trumpesnis už daugumą kitų šios šalies takų, todėl pilotams būna sudėtinga koreguoti padėtį, jei orlaivis nepataiko į tūpimo vietą. Šis pareigūnas, pats kelis kartus su kariniu lėktuvu kilęs ir tūpęs Hole, pageidavo anonimiškumo, nes neturėjo teisės kalbėti viešai.

Pradiniuose vaizduose buvo matyti, kad Sulu salyne oro sąlygos buvo geros, nors kitose Filipinų regionuose dėl artėjančio tropikų ciklono lijo. Oro uostas pagrindiniame Sulu mieste Hole yra įsikūręs už kelių kilometrų nuo kalnuotos vietovės, kurioje kariai kovoja su „Abu Sayyaf“ kovotojais. Kai kurie iš jų yra prisišlieję prie „Islamo valstybės“ grupuotės.

Transportiniu lėktuvu „Hercules C-130“ skrido 96 žmonės, daugiausia neseniai pagrindinį rengimo kursą baigę kariai, siųsti į neramią salą, kur jie turėjo prisidėti prie jungtinės pajėgų grupės, kovojančios su terorizmu šiame musulmoniškame regione.

Trys ant žemės žuvę žmonės dirbo karjere, naujienų agentūrai AFP sakė kaimo bendruomenės lyderis.

Kariuomenė yra dislokavusi stiprias pajėgas Filipinų pietuose, kur veikia kelios kovotojų grupuotės, įskaitant „Abu Sayyaf“, neretai grobiančią žmones ir reikalaujančią išpirkos.

Lėktuvai „Hercules C-130“ jau kelis dešimtmečius yra oro pajėgų visame pasaulyje darbiniai arkliai. Sekmadienį sudužęs lėktuvas buvo vienas iš dviejų buvusių JAV karinių oro pajėgų lėktuvų, perduotų Filipinams šiais metais pagal karinės pagalbos programą.

Iš viso Filipinai turėjo keturis tokius lėktuvus. Du šiuo metu remontuojami, o trečiam po sekmadienio katastrofos neleidžiama skraidyti.

Šiemet šalyje įvyko visa virtinė su oro pajėgomis susijusių incidentų.

Praėjusį mėnesį per naktinį mokomąjį skrydį sudužus sraigtasparniui „Black Hawk“, žuvo visi šeši juo skridę žmonės. Dėl avarijos buvo uždrausta skraidyti visiems Filipinų turimiems „Black Hawk“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)