„Jei užsienio valstybės vykdys nedraugiškus veiksmus, keliančius grėsmę RF suverenitetui ir teritoriniam vientisumui, taip pat susijusius su politinio ar ekonominio pobūdžio varžomųjų priemonių (sankcijų) taikymu arba šiuolaikinių informacinių ir komunikacijų technologijų naudojimu, RF laikys teisėtu [dalyku] taikyti simetriškas ir asimetriškas priemones, būtinas norint užkirsti kelią tokiems nedraugiškiems veiksmams... ir jų pasikartojimui ateityje“, – sakoma dokumente, paskelbtame Rusijos teisinės informacijos portale.

Rusijos Federacijos nacionalinio saugumo strategijoje taip pat pažymima, kad Maskva lieka ištikima politinėms priemonėms, pirmiausia diplomatijos ir taikos palaikymo mechanizmams sprendžiant tarptautinius ir valstybių viduje vykstančius konfliktus.

Dokumente pabrėžiama, kad pasaulinio vystymosi potencialo perskirstymą, naujų pasaulio sanklodos taisyklių ir principų kūrimą lydi geopolitinio nestabilumo augimas, valstybių nesutarimų ir konfliktų stiprėjimas.

Anot Rusijos, šalys, prarandančios besąlygišką lyderystę, bando diktuoti kitoms tarptautinės bendrijos narėms savo taisykles, naudojasi nesąžiningos konkurencijos priemonėmis, taiko vienašališkas sankcijas ir atvirai kišasi į suverenių valstybių vidaus reikalus.

„Tokie veiksmai veda prie visuotinai pripažintų tarptautinės teisės normų ir principų griovimo, esamų tarptautinio teisinio reguliavimo mechanizmų silpninimo ir griovimo, karinės ir politinės padėties aštrėjimo, nuspėjamumo... ir pasitikėjimo valstybių santykiais mažėjimo“, – rašoma Strategijoje.

Rusijos užsienio politikos tikslais Strategijoje nurodomi visapusiška partnerystė ir strateginiai santykiai su Kinija, privilegijuota strateginė partnerystė su Indija, taip pat ir siekiant sukurti Azijos ir Ramiojo vandenyno regione patikimus regioninio stabilumo bei saugumo mechanizmus.

Rusija taip pat žada ginti savo interesus, susijusius su kosmoso, pasaulinio vandenyno, Arkties ir Antarkties įsisavinimu, plėtoti karinį politinį ir karinį techninį bendradarbiavimą su užsienio valstybėmis.

Rusijos strategijoje atkreipiamas dėmesys į tai, kad didėja konfliktų virtimo karais grėsmė, o kosmosas ir informacinė erdvė verčiami karo veiksmų sfera.

„Virtinė valstybių vadina Rusiją grėsme ir net kariniu priešininku. Didėja grėsmė, kad ginkluoti konfliktai virs lokaliais ir regioniniais karais, taip pat ir dalyvaujant branduolinėms valstybėms“, – sakoma dokumente.

Jame pažymima, kad „kosmosas ir informacinė erdvė aktyviai įsisavinami kaip naujos karo veiksmų sferos“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (139)