Iš vaizdingo ežero viduryje esančio Taalio ugnikalnio jau kelios dienos veržiasi sieros dvideginis. Dujos susitelkė į tirštą, Saulę temdančią miglą virš Manilos ir kelių aplinkinių provincijų; pareigūnams teko skelbti įspėjimus dėl pavojaus sveikatai.

Mažiausiai 2,4 tūkst. žmonių paliko savo namus, vyriausybei paraginus evakuoti ežero pakrantėse esančius kaimelius, naujienų agentūrai AFP sakė provincijos nelaimių valdymo pareigūnas Joselito Castro.

„Tikimės, kad artimiausiomis dienomis evakuosis daugiau gyventojų“, – sakė jis ir pridūrė, kad žmonės prisiglaudžia dėl pandemijos uždarytose mokyklose arba pas giminaičius.

Taalis yra vos už 50 km į pietus nuo Manilos. Civilinės gynybos pareigūnai įspėjo, kad pagal blogiausią išsiveržimo scenarijų iš ugnikalnio išmetamos nuodingos dujos gali paveikti per 317 tūkst. žmonių.

Taalis yra tarp aktyviausių ugnikalnių šalyje, priklausančioje seismiškai ypač aktyviam Ramiojo vandenyno „ugnies žiedui“, kur susiduria tektoninės plokštės.

Pastarąjį kartą ugnikalnis buvo išsiveržęs 2020 metų sausį. Tuomet į 15 km aukštį jis spaudė įkaitusių pelenų ir dūmų debesis, iš kraterio tekėjo lava, stichija sugriovė dešimtis namų, pražudė daug gyvulių; daugiau nei 135 tūkst. gyventojų buvo perkelti į evakuacijos centrus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)