Po 20 karo Afganistane metų JAV prezidentas Joe Bidenas nustatė rugsėjo 11-osios terminą visų dar likusių karių išvedimui.

Penktadienio naujienos, kad amerikiečiai pasitraukė iš Bagramo oro pajėgų bazės, pakurstė lūkesčius, kad pajėgų išvedimas bus užbaigtas labai greitai, per kelias dienas, tačiau Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Jen Psaki sakė, kad kariai iš Afganistano bus išvesti „iki rugpjūčio pabaigos“.

„Prezidentui seniai atrodė, kad... karo Afganistane negalima laimėti karinėmis priemonėmis“, – reporteriams sakė ji ir pridūrė, kad Jungtinės Valstijos artimiausiais mėnesiais toliau tieks šiai šaliai saugumo sistemas ir humanitarinę pagalbą.

Bagramo oro pajėgų bazė buvo labai svarbi JAV vadovautoms operacijoms Afganistane. Per ilgą, po 2001-ųjų rugsėjo 11-osios atakų prasidėjusį karą su Talibanu ir jo sąjungininke „al Qaeda“ iš šio aerodromo buvo rengiami antskrydžiai ir logistikos misijos.

„Amerikiečių ir koalicijos pajėgos visiškai pasitraukė iš bazės, ir nuo šiol ją saugos bei ja kovai su terorizmu naudosis Afganistano kariuomenė“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Afganistano gynybos ministerijos atstovas Fawadas Amanas.

Vienas JAV gynybos pareigūnas patvirtino šią informaciją, o Talibanas paskelbė sveikinantis naujausią užsienio pajėgų išvedimo fazę.

„Visiškas jų pasitraukimas [iš Afganistano] sudarys sąlygas afganams patiems spręsti dėl savo ateities“, – naujienų agentūrai AFP sakė Talibano atstovas Zabihullah Mujahidas.

Vienas afganistaniečių pareigūnas sakė, kad keli vietos banditai ir narkomanai bandė vogti įrangą iš bazės, bet Afganistano kariai jiems sutrukdė.

„Kol mes čia, jokio plėšimo nebus... Ginsime ir saugosime savo šalį“, – sakė vienus bazės vartus saugojęs afganų karys Alifullah.

JAV ir NATO vykdo paskutinius pasitraukimo iš Afganistano etapus ir iki rugsėjo 11-osios termino turi sugrąžinti namo šioje šalyje dar likusius savo karius. Kiek jų dar yra Afganistane, neskelbiama.

Talibanas pastaruosius du mėnesius nepaliaujamai rengia puolimus visame Afganistane ir užėmė dešimtis rajonų, afganistaniečių saugumo pajėgoms daugiausia įsitvirtinus svarbiose urbanistinėse zonose.

Afganistano pajėgų galimybės išlaikyti itin svarbaus Bagramo aerodromo kontrolę tikriausiai bus pagrindinis dalykas siekiant užtikrinti netoliese esančios sostinės Kabulo saugumą ir toliau spausti Talibaną.

Užsienio pajėgų pasitraukimas iš Bagramo bazės „simbolizuoja tai, kad Afganistanas yra likęs vienas, apleistas ir paliktas gintis nuo Talibano puolimo“, sakė Australijoje gyvenantis Afganistano specialistas Nishankas Motwani.

„Parvykusios namo amerikiečių ir jų sąjungininkų pajėgos dabar iš tolo stebės, kaip sudega tai, už ką jos sunkiai kovojo, žinodamos, kad afganistaniečių vyrai ir moterys, su kuriais jos kovojo, gali prarasti viską“, – sakė N. Motwani.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)